Svetski dan zaštite životne sredine - "Neću plastičnu vreću"

U sklopu obeležavanja 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, Savez mladih "KRUG" iz Melenaca organizovao je danas u ovom mestu ekološku akciju pod nazivom "Neću plastičnu vreću". 
 
 
 
Akcija je sprovedena s ciljem da se stanovništvu ukaže na štetnost korišćenja vreća, odnosno kesa od plastičnih materijala i da, istovremeno, svim zainteresovanim koji poseduju ovakve vreće i koji to žele, one budu zamenjene vrećama od bio-razgradivih materijala. Akciju je podržala i Skupština grada Zrenjanina, pa je učesnike posetio predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. On je upozorio ovom prilikom da životnu sredinu ne čuvamo dovoljno, a da kao država moramo da shvatimo da je jedan od osnovnih postulata na kojima počiva lokalna samouprava u savremenoj Evropskoj uniji upravo zaštita životne sredine.
 
- Mi toj oblasti nekako ne prilazimo ozbiljno, i zato je ideja mladih ljudi u Melencima i naišla na pozitivan odjek u zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi i odlučili smo da podržimo njihovu inicijativu. Upoznati smo sa štetnim svojstvima plastičnih vreća po životnu sredinu i upravo iz tih razloga upućujemo na današnji dan apel svima koji ugrožavaju životnu sredinu na bilo koji način da dobro razmisle o tome – rekao je Aleksandar Marton u Melencima. 
 
 
Svetski dan životne sredine, koga je Generalna skupština UN usvojila 1972. godine, predstavlja jedno od glavnih sredstava kojim UN širom sveta stimulišu značaj očuvanja životne sredine i podstiču povećanje aktivnosti na zaštiti životne sredine. Svakog petog juna, u više od 100 država sveta, promoviše se stav da je zajednica osnova za promenu ponašanja prema primarnom čovekovom okruženju. "Samo partnerstvom možemo sprečiti klimatske promene" tema je ovogodišnjeg obeležavanja Dana životne sredine u Srbiji. Tokom regionalne konferencije "Životna sredina ka Evropi", na temu "Klimatske promene i održivi turizam", koja je počela u Beogradu rečeno je da se samo saradnjom mogu donositi odluke koje se tiču očuvanja životne sredine. 
 
Predsednica organizacije "Ambasadori životne sredine" Anđelka Mihajlov naglasila je važnost obezbeđenja energetske stabilnosti za region i održivi turizam i navela da zemlje zapadnog Balkana, kao i druge u Evropi, čeka adaptacija na klimatske promene kako bi se očuvao turizam, ali i druge grane.
 
Tokom konferencije rečeno je da bi trebalo racionalnije koristiti energiju i smanjiti njenu preveliku potrošnju, ali i nastojati da se omogući što veće razvijanje reciklažne industrije koja bi trebalo da omogući i zapošljavanje u sektoru takozvane "zelene ekonomije".