VIII bijenale akvarela Srbije u Zrenjaninu

Savremena galerija Umetničke kolonije "Ečka" u Zrenjaninu otvara u ponedeljak, 8. juna, u 19 časova, Osmo bijenale akvarela Srbije. Izložbu otvaraju likovni kritičar Sava Stepanov, istoričar umetnosti Sreto Bošnjak i istoričar umetnosti i slikar Vlastimir Nikolić.
 
Bijenale akvarela je manifestacija značajnih likovnih ostvarenja u tehnici akvarela u protekle dve godine, koja se održava u Zrenjaninu od 1993. godine, s osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. U okviru Osmog bijenala akvarela kao ravnopravne izložbe biće organizovane izložba akvarela i višemedijska izložba.
 
Na ovoj izložbi u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće predstavljeno 97 radova od 63 umetnika. Zrenjaninski Bijenale akvarela ulazi u red onih likovnih manifestacija koje prate dinamički razvoj i stvarno stanje jedne likovne discipline koja se u praksi javlja kao jedna od spona između tradicije i savremenosti.
 
Prateću izložbu zrenjaninskog Bijenala čini osam umetničkih radova postavljenih u Salonu Savremene galerije Zrenjanin. Ova izložba bavi se "proširenim poljem akvarela", dakle, onim nastojanjima kojima se koncept jedne tradicionalne slikarske tehnike razmatra na nekonvencionalan način. U nastojanju da ostvare dela koja su potpuno usklađena sa aktuelnim trenutkom sveta i umetnosti, učesnici ove izložbe (Goran Despotovski, Maja Jockov Mileusnić, Stevan Kojić, dva člana Grupe Multiflex /Matić, Živančević/, Jelena Stojanović, Đula Šanta, Dušan Todorović, Dragan Živančević),  bavili su se akvarelom kao povodom, kao još jednom relevantnom mogućnošću za ostvarenje autentičnih ovovremenskih plastičkih i sadržinskih rasprava.