Održana 15. sednica Skupštine grada

Skupština
Danas je održana 15. sednica Skupštine grada, sa utvrđenim dnevnim redom od 18 tačaka. Dnevni red dopunjen je predlogom Gradskog veća da se usvoji Predlog Zaključka u vezi sa prihvatanjem zahteva mesne zajednice ''Zlatica'' u Lazarevu za pokretanje inicijative za dobijanje statusa naseljenog mesta ''Zlatica'', koji su odbornici usvojili jednoglasno. Nije prihvaćen predlog za dopunu dnevnog reda koji je predložio odbornik DSS Čedomir Janjić o formiranju posebnog skupštinskog odbora za saradnju sa mesnim zajednicama u naseljenim mestima, ali je predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton načelno predlog podržao i najavio da će se o njemu raspravljati na jednoj od narednih sednica Skupštine, kada budu pripremljeni neophodni materijali. Nije prihvaćeno ni nekoliko predloga za dopunu dnevnog reda koje su izneli odbornici Srpske radikalne stranke i odbornik Srpske napredne stranke Borislav Nikić. Dnevni red usvojen je u celini većinom od 38 glasova, dok je protiv bilo 25 odbornika. 
 
Polemički tonovi preovladali su tokom rasprave o nekoliko prvih tačaka dnevnog reda, a naročito kada se raspravljalo o Predlogu Odluke o načinu, uslovima i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje na teritoriji grada Zrenjanina. Odbornici opozicije iznosili su primedbe na način i proceduru izgradnje pojedinih objekata na teritoriji Grada, pritom apostrofirajući izgradnju puta Mužlja-Lukino Selo i industrijskih objekata AD 'Dijamant'. Oni su kritikovali i Predlog Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica na teritoriji grada Zrenjanina u periodu od 2010. do 2013. godine, smatrajući da se donosi prekasno, kao i da predviđenom dinamikom neće uspeti da reši probleme ove kategorije stanovništva. S druge strane, odbornici DSS i Nove Srbije podržali su usvajanje ovog dokumenta, ocenivši da on ipak daje dobru osnovu za trajno rešavanje statusa izbeglih i raseljenih lica, ovde prisutnih još od 1992. godine. 
 
Odbornici su većinom glasova usvojili i Predlog Odluke o obliku i načinu ostvarivanja saradnje komunalne policije i inspekcijskih službi Gradske uprave grada Zrenjanina, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o promeni naziva firme Javnog stambenog preduzeća ''Zrenjanin'' Zrenjanin, kao i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Javnog preduzeća ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin, a prihvaćena je i Informacija o ostvarenim javnim prihodima i izvršenim javnim rashodima u periodu januar – septembar 2009. godine. 
 
Kada se na dnevnom redu našao Predlog Rešenja o obrazovanju stručne Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Zrenjaninu za 2010. godinu, opozicioni odbornici napustili su zasedanje, uz obrazloženje da njihovi predstavnici nisu članovi ni jedne skupštinske komisije, pa samim tim ne žele ni da učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka u vezi s formiranjem i radom komisija. 
 
Nakon što su, bez prisustva opozicije, odbornici jednoglasno usvojili ovaj predlog, u drugom delu današnje sednice razmatrali su kadrovske promene u školskim odborima u nekoliko srednjih i osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina.
 
Sednica je završena u 12.30 časova.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/418/grb_zrenjanin_150px.jpg