Predsednica Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije gost predsednika Skupštine grada

Predsednica Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije Andrea Kočiš bila je danas gost predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, u okviru obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije. 
 
Andrea Kočiš boravila je tokom prepodnevnih časova u radnim kabinetima predsednika i zamenika predsednika gradske Skupštine, a prisustvovala je i sednici skupštinske Komisije  za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za  davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. 
 
 
 
Nakon ove posete, Kočiševa je rekla da je prisustvo radu skupštinske komisije, predsednika i zamenika Skupštine grada za nju predstavljalo "novo i zanimljivo iskustvo". 
- Iako mi je sednica Komisije, zbog teme, delovala u prvi mah nezanimljivo, što je više odmicala bila je sve konstruktivnija i interesantnija. Upoznala sam se s radom Skupštine i mislim da neka iskustva koja sam ovde stekla i čula mogu da mi pomognu u daljem radu u Đačkom parlamentu. Predočila sam i neke probleme s kojima se susrećemo u školi. Nadam se da ćemo i u narednom periodu biti u mogućnosti da organizujemo razgovore i susrete poput današnjeg, kako bi došli do rešenja za te probleme – rekla je Andrea Kočiš. 
 
Svoje utiske o današnjem segmentu obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije izneo je i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. On je posetu predsednice Đačkog parlamenta Zrenjaninske gimnazije ocenio kao dobar vid komunikacije s mladim ljudima.
 - Do sada je bila praksa da se za veći broj učenika organizuju kratkotrajni prijemi, a mišljenja sam da je ovo bolji način za razgovor i upoznavanje s radom lokalne samouprave. Mislim da je naša današnja gošća saznala dosta toga o funkcionisanju lokalne samouprave, za koju smatram da je, zaista, "škola demokratije". Jer, ako ona dobro funkcioniše, to će se preneti i na više nivoe vlasti. Apelujem na Andreu da, sa svojim drugovima u Đačkom parlamentu Gimnazije, ali i u Uniji đačkih parlamenata, otvoreno razgovara o problemima prisutnim u gradu, da nam dostavljaju svoje predloge i na taj način se uključuju u rad lokalne samouprave. Produktivni su bili i sastanci i razgovori koje smo prethodnih dana imali u Gimnaziji i Ekonomskoj školi. U nekim zemljama Evropske unije, pravo glasa se stiče već sa 16 godina, što znači da ove mlade ljude treba prihvatati kao ozbiljne učesnike u demokratskim procesima i poslovima društvene zajednice – rekao je Aleksandar Marton.  
 
 
Zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić rekao je da je sa Kočiševom razmenio iskustva u radu dva parlamenta – gradskog i gimnazijskog, i da su uočene i neke dodirne tačke. 
- Interesovalo me je kako je izgledala kampanja za izbor predsednice Đačkog parlamenta i mogu reći da se ona ne razlikuje mnogo od kampanja za skupštinske izbore, što je dobro. To znači da se mladi ljudi pripremaju za ozbiljne uloge u društvu koje će preuzeti nakon školovanja – istakao je Jeremić i dodao da je upoznao Andreu s radom Skupštine i oblastima koji su u njenoj nadležnosti. 
 
Evropska nedelja lokalne demokratije završava se u nedelju, 18. oktobra. Tokom prethodnih dana u deset gradova i opština Srbije organizovane su različite aktivnosti, u cilju promocije rada lokalnih izabranih predstavnika i vlasti s jedne strane, i unapređenja znanja građana o lokalnim vlastima i ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou, s druge strane. 
 
Obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije je zajednička inicijativa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i parlamentarne grupe pri Evropskom parlamentu - ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe). To je godišnji evropski događaj na nacionalnom i lokalnom nivou, organizovan od strane lokalnih vlasti, istovremeno u svim zemljama članicama. U Srbiji je Evropska nedelja lokalne demokratije organizovana pod okriljem Stalne konferencije gradova i opština.