Ambasadori članica zemalja Višegradske četvorke, u poseti Gradu Zrenjaninu

Ambasadori članica zemalja tzv. "Višegradske četvorke",  Mađarske, NJ.E. ambasador Imre Varga, Slovačke, NJ.E. ambasador Igor Furđik, Češke, NJ.E. ambasadorka Hana Hubačkova, i savetnik ambasadora Poljske, gospodin Andržej Svežačinski, posetili su juče Zrenjanin.

 


Gostima su prezentovani investicioni potencijali grada i okoline. Predstavljene su industrijske zone kao i mogućnosti za saradnju u oblastima obrazovanja i kulture. Predstavnici evropskih zemalja su se složili da je Zrenjanin grad sa jasno zacrtanim strateškim ciljevima, što otvara mogućnost za međusobnu regionalnu saradnju.

 

  


Ambasadori su, zajedno a gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim i njegovim saradnicima, prošetali centrom Zrenjanina, gde im je prezentovan kratak istorijski osvrt o gradu i zdanjima u gradskom jezgru, a zatim su obišli Narodno pozorište “Toša Jovanović” , Narodni muzej i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", gde su sa studentima razgovarali o Evropskoj uniji, mogućnosti putovanja u zemlje Evropske unije bez viza i Višegradskom fondu.

 


Višegradska grupa je osnovana na samitu predsednika vlada Čehoslovačke, Mađarske i Poljske, u mađarskom gradu Višegradu, 1991. godine, kako bi se ostvarila saradnja između te tri države (posle raspada Čehoslovačke - četiri) u procesu približavanja Evropskoj uniji. Jedina institucija Višegradske grupe je Međunarodni Višegradski fond, osnovan 1999, sa sedištem u Bratislavi.