EU u poseti Zrenjaninu

Grad Zrenjanin posetili su danas Klemens Koja, ambasador Austrije, Bjorn Linderfalk, savetnik Ambasade Švedske i Hose Bustamante, prvi savetnik EU delegacije.

 


Njih je u svom kabinetu primio gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov koji kazao da su tom prilikom vođeni razgovori o Zrenjaninu, privredi, mogućnostima ulaganja i daljoj saradnji.
Bjorn Linderfalk kazao je novinarima da će nakon sastanka s predstavnicima lokalne samoupave održati sastanak i s predstavnicima nacionalnih manjina, kao i posetiti Regionalni centar "Banat".

 


- Ako govorim o Švedskoj i evropskim integracijama Srbije, moram naglasiti da smo mi vrlo aktivni kada je reč o proširenju EU. To se odnosi i na Srbiju, jer imamo nekoliko stotina hiljada onih koji imaju dupli identitet. S naše tačke gledišta, integracija nije dobra samo za Srbiju, već i za nas – kazao je Linderfalk najavljujući Festival švedskog filma koji će večeras od 18 časova biti otvoren u Kulturnom centru Zrenjanina.

 


Hose Bustamante kazao je da je poseta Zrenjaninu organizovana kako bi se što bolje upoznali s gradom, te da se saradnja ne odvija samo između glavnih gradova.
- Mi smo i ranije pružali pomoć Zrenjaninu, naime, investirano je 20 miliona evra, a to su donacije prvenstveno Evropske agencije za rekonstrukciju, a kasnije i preko Evropske komisije i sada delegacije EU. Pomoć se ogledala kroz različite načine, a sada smo ovde da vidimo kako tu saradnju možemo da proširimo – istakao je prvi savetnik EU delegacije, Bustamante.
Ambasador Austrije rekao je da će prilikom ove posete biti iznete informacije o EU, a da će se gosti upoznati sa ekonomijom grada i mogućim problemima.

 


- Za ovo kratko vreme dosta toga smo saznali o Zrenjaninu, a nadam se da ćemo ga bolje upoznati tokom dana. Mi želimo da vidimo Srbiju u Evropskoj uniji i daćemo tome svoju podršku – kazao je Koja.