Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika koji se obeležava širom sveta bio je prilika da se predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton podseti na značaj očuvanja jezičke i kulturne raznolikosti, kao i zaštite nematerijalne baštine.
 
"Jezik i jezička kultura su važna odlika nacionalnog identiteta svakog naroda, bez obzira da li su to Srbi, Mađari, Slovaci, Rumuni ili druge nacije. Jezici daju specifične karakteristike građana Srbije i Vojvodine, posebno gradova poput Zrenjanina , gde se koriste četiri službena jezika i gde živi više od dvadeset nacija. Danas bih želeo da podsetim sve građane Zrenjanina da je pravo na maternji jezik jedno od osnovnih prava svakog člana svake nacionalne zajednice koja je ovde vekovima prisutna. Danas se u svetu koristi oko 6000 jezika, ali, nažalost, procene govore da čak polovina njih može izumreti do kraja ovog veka. To je upravo razlog zbog kojeg se ovaj dan obeležava da zaštiti ovo jezičko nasleđe. " - rekao je Aleksandar Marton.

Međunarodni dan maternjeg jezika uspostavljen je u znak sećanja na incident u Pakistanu 1952. godine, kada je Mohamed Ali Džinah, guverner Pakistana, najavio urdu kao službeni jezik zapadnog i istočnog Pakistana, narod istočnog Pakistana (danas Bangladeš), čiji je maternji jezik bengalski, započeo je demonstracije protiv ove odluke. Studenti su organizovali mirne demonstracije, ali policija je otvorila vatru i ubila nekoliko studenata.