40. sednica Skupštine grada prekinuta uoči poslednje tačke

Skupština
Zbog nedostatka kvoruma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton prekinuo je današnju, 40. sednicu  Skupštine grada, u trenucima kada je okončana rasprava o vraćanju jednog odborničkog mandata, na osnovu rešenja Ustavnog suda Republike Srbije. Gotovo istovremeno, do odbornika je stigla informacija da je predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, doneo odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora na teritoriji Republike Srbije za 6. maj ove godine, te da su, tom odlukom, počele da teku i predviđene izborne radnje. Skupština grada Zrenjanina u ovom sastavu funkcionisaće do konstitutivne sednice novog saziva. 
 
Do trenutka kada je u skupštinskoj sali ostalo 17 odbornika Skupština je, tokom dvočasovnog zasedanja, donela odluke po dvadeset tačaka dnevnog reda. Predviđeni dnevni red od devet tačaka značajno je proširen, nakon što je predsednik Odborničke grupe "Za evropski Zrenjanin" i predsednik Komisije za personalna pitanja Boško Kojčić predložio 12 novih tačaka, pretežno u vezi sa kadrovskim rešenjima u tri javna preduzeća i školskom odboru osnovne škole "Servo Mihalj" u Mužlji.  
 
Na predlog odbornika Srpske radikalne stranke, Siniše Gajina, koji je danas istupao i u svojstvu predsednika odborničke grupe SRS, kao prva tačka dnevnog reda našao se Izveštaj o radu Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina za 2011. godinu. Nakon kraće rasprave u kojoj su učestvovali odbornici opozicije, kao i obraćanja Javnog pravobranioca Vladimira Stoiljkovskog, izveštaj je usvojen većinom glasova. 
 
Odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o mesnim zajednicama, Predlog Odluke o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Predlog Odluke o određivanju građevinskih parcela u javnoj svojini grada Zrenjanina za izgradnju stanova za socijalno stanovanje,  kao i Predlog Odluke o prihvatanju teksta Trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava zajma KfW namenjenih realizaciji programa ''Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – Faza IV'' i ovlašćenju Gradonačelnika grada Zrenjanina za potpisivanje istog u ime grada Zrenjanina. 
 
Nakon što su uvršteni u dnevni red kao dopune, usvojeni su Predlog odluke u vezi sa poveravanjem na upravljanje JKP "Čistoća i zelenilo" iz Zrenjanina objekata prihvatilišta za napuštene životinje, kao i Predlog Programa otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2012. godinu.
 
Tokom sednice predsednik Skupštine grada saopštio je da je član Gradskog veća Slavko Radosavljev podneo neopozivu ostavku na ovu funkciju, zbog izbora u članstvo Gradske izborne komisije. 
 
Skupština grada usvojila je Predlog Rešenja o imenovanju predsednika, članova, sekretara i njihovih zamenika  Gradske izborne Komisije u stalnom sastavu, a iz razloga što su im istekli četvorogodišnji mandati na koje su birani, razrešeni su dužnosti Biljana Gligić, direktorka JKP "Čistoća i zelenilo", Milorad Bjelogrlić, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" i Ljiljana Popović, direktorka JP "Radio Zrenjanin". Ista lica, odlukama Skupštine, nastaviće vršenje dužnosti direktora do izbora novih. 
 
Odbornici su, na samom kraju današnjeg zasedanja, trebali da glasaju o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Zrenjanina Tanje Ristić, kao i o potvrđivanju mandata odbornika Stanislava Vasiljevića. Naime, na osnovu rešenja Ustavnog suda Republike Srbije, Skupština grada Zrenjanina bila je u obavezi da vrati mandat Vasiljeviću, koji ga je stekao kao odbornik Srpske radikalne stranke, da bi potom, prelaskom u Srpsku naprednu stranku i aktiviranjem nekadašnje institucije "blanko ostavki" ostao bez njega. U međuvremenu su promenjene zakonske odluke i Vasiljević je ponovo postao vlasnik mandata, a sama današnja rasprava o tome protekla je u istupima i negodovanjima njegovih nekadašnjih stranačkih kolega iz SRS. 
 
Po okončanoj raspravi o ovoj temi usledila je desetominutna pauza, nakon koje je konstatovan nedostatak kvoruma, pa je predsednik Skupštine Aleksandar Marton označio prekid sednice.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1351/grb_zrenjanin_150px.jpg