Studija o razvoju aerodroma Ečka

Prošle subote profesori Saobraćajnog fakulteta iz Beograda predstavili su „Studiju izvodljivosti korišćenja transportnih aviona na aerodromu Ečka“ koja, prema rečima gradonačelnika dr Milete Mihajlova, predstavlja idejni projekat razvoja aerodroma Zrenjanin i mogućnosti koje on nudi, kao i perspektive daljeg razvoja. Kako Mihajlov kaže - mogućnosti ovog aerodroma su velike, ali mi bismo bili zadovoljni velikim sportsko-turističkim centrom, da na aerodromu organizujemo programe zajedno sa Gradom i sportistima, a budućnost će reći o kakvom aerodromu bi trebalo da bude, robni, putnički.

 

 

Jagoš Banović iz Aero Kluba Zrenjanin kaže da je ovaj klub jedan od najuglednijih u zemlji i da im je cilj da zajedno sa Gradom i Aerodromom Ečka rade na razvoju sporta i turističkog letenja. Cilj je pratiti evropski trend popularizacije ovog sporta povećanjem kapaciteta ovog aerodroma u korist grada.

 

Predstavljajući studiju, Petar Milosavljević, docent Saobraćajno-saobraćajnog fakulteta, navodi da je cilj grada Zrenjanina da unapredi sportsku, vazdušnu, jedriličarsku i poljoprivrednu avijaciju na sadašnjem aerodromu u komercijalni vazdušni zanat, pre svega, poslovnim avionima, što bi omogućilo lakši pristup stranim investitorima.

 

 

To je bio prvi element pomenute Studije, ali, prema Milosavljeviću, imali su vrlo delikatan pristup apsolutnoj upotrebi i razvoju komercijalnog vazduhoplovstva za putnike, u potpunosti svesni blizine aerodroma Beograd i Temišvar. Ipak, zaključak je bio da će za nekih 8 godina kritični broj putnika dovesti do potrebe za razvojem, uključujući privremenu carinu, policijsku upravu i fitopatološku kontrolu. Prirodno, ovi elementi trebali bi biti u skladu sa budućom razvojnom strategijom EU i jugoistočne Evrope.