Jubilarna sednica Saveta za multietničke odnose

Jubilarnu sednicu Saveta za multietničke odnose grada Zrenjanina otvorio je predsednik Vojin Diniku, koji je istakao da je najvažniji cilj u protekloj godini bio praćenje svih pitanja važnih za ovaj grad.

 

- Bilo je manjih incidenata i uvek smo ih zajedno sa predsednikom Gradske skupštine kritikovali tražeći toleranciju i preuzimanje odgovornosti. Prošle godine je bio popis stanovništva, a sada očekujemo rezultate koji se tiču etničkih grupa u Zrenjaninu - rekao je Vojin Diniku, podsećajući da su i on i Aleksandar Marton tražili od romske zajednice da imenuje svog predstavnika u Savetu.

 

- Danas radimo isto. Želeli bismo da imamo predstavnika romske zajednice kako bismo čuli za njihove probleme i buduće planove - dodao je Diniku.

 

      

 

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je rad Saveta tokom prošle godine, podsećajući da je Zrenjanin među malim brojem gradova sa dugom skupštinskom tradicijom i prepoznavanjem interesa svih etničkih zajednica.

 

 

- Ova Skupština je poboljšala svoj rad u vezi sa etničkim zajednicama, jer prema zakonu, zajednice sa procentom stanovništva ispod 1%, odnosno ispod 1300 članova, nemaju pravo učešća u radu i aktivnostima Saveta, ali Skupština Zrenjanina odlučila je da sve etničke zajednice koje imaju 30 i više članova mogu učestvovati u radu Saveta, ali bez prava glasa - rekao je Aleksandar Marton, zaključujući da je na svakoj lokalnoj vladi da podrži da svaka etnička manjina  bude sastavni deo zajednice , jer one obuhvataju oko 40 hiljada ljudi, a Zrenjanin je grad svih svojih stanovnika.