Sanacija i modernizacija toplana

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković danas je predstavnicima 18 gradova i opština, uključujući grad Zrenjanin, uručio Ugovore o početku primene daljinskog grejanja, što se radi u saradnji sa Vladom Nemačke.

 

 

U ime Grada Zrenjanina ugovore su potpisali gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihjalov i direktor „Gradske toplane“, Vladimir Tešić.
- Pre dve godine, Grad Zrenjanin je uložio značajna sredstva u novu kotlarnicu koja je obezbedila grejanje za sve naše građane. Potpisivanje ovog ugovora o zajmu znači i korak dalje, odnosno rekonstrukciju magistralnog cevovoda za grejanje koji treba da počne naredne godine, a očekuje se da bude završen za godinu ili dve što će obezbediti pravilno grejanje za sve kupce u sledećih trideset godina - rekao je Mihajlov.

 

Tešić je podsetio da treća faza Projekta podrazumeva doradu kotlarnice i da je sledeći korak deo distributivnog sistema daljinskog grejanja.
- Kotlarnica se već pokazala kao opravdana investicija s obzirom da su troškovi znatno niži. U četvrtoj fazi biće rekonstruisan distributivni sistem, što je neophodno jer gubitak u tom sistemu iznosi 40%, tj. dva miliona m3 gasa koji ne dopre do stanova. Sredstva koja dobijamo od KfV-a, kao povoljna kreditna sredstva biće utrošena za rekonstrukciju magistralnog cevovoda za grejanje i održavanje najugroženijih tačaka - objasnio je Tešić.

 

 

Na ceremoniji u Vladi Srbije Cvetković je rekao da program, koji su finansirale vlade Srbije i Nemačke i KfV sa 56,25 miliona evra, obuhvata 20 opština i gradova, dodajući da će Niš i Kraljevo biti uključeni kada budu doneli potrebne odluke .

 

Premijer Srbije obavestio je da je nemačka Razvojna banka (KfV) obezbedila kredit od 47 miliona evra za rekonstrukciju toplana, a Vlada Srbije 9,25 miliona evra.

 

Naglasio je da su uslovi zajma povoljni i fiksna je 2,5% godišnja kamatna stopa, radi se o 12-godišnjem zajmu sa grejs periodom od 4 godine. Povoljne kamate, kao što je rečeno, rezultat su vlade Nemačke, jer je ona dala garanciju za kredit.

 

 

Ugovore, prema kojima je 51 milion evra prebačeno na lokalne samouprave, danas su primili predstavnici Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Šapca, Čačka, Valjeva, Kruševca, Pirota, Bora, Leskovca, Trstenika, Jagodine, Novog Pazara, Knjaževca, Ruma, Bačke Palanke i Negotina.

 

Cvetković je istakao da bi rezultat Projekta bio milion građana Srbije koji bi dobili bolje grejanje. Po završetku četvrte faze biće rešen problem tehničkog kapaciteta toplana, smanjenje emisije zagađujućih gasova kao i gubitak grejne energije. Vrednost ove tri faze procenjuje se na 63 miliona evra.

 

Zamenik ambasadora Nemačke Hans Ulrich Suedbeck pohvalio je ovo, kako je rekao, dobrim primerom uspešne saradnje.

 

Director of KfW Office, Juergen Welsch, reminded that the Contract for the fourth phase of this Project was signed by the Government of Serbian and the Bank in September 2011.
 

 

As he reported, engineers have been working on plan preparations, procurement will be opened in automn, and the works on distant heating system will start the next spring.