Ugovori o izgradnji stanova za socijalno stanovanje

Ministar zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, potpisali su danas u Gradskoj kući u Nišu ugovor o međusobnim odnosima prilikom primene Zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije. Ugovore su potpisali predstavnici još šest gradova: Niša, Pančeva, Kikinde, Smedereva, Kraljeva i Pirota.

 

 

 Ovi ugovori omogućavaju izgradnju 789 stanova socijalnog stanovanja od 1.700 planiranih. Izgradnja 237 stanova za socijalno stanovanje planirana je za Niš, 77 u Pančevu, 60 u Kikindi, 100 stanova u Zrenjaninu i Kraljevu, 150 u Smederevu i 65 u Pirotu.

 

Gradonačelnik Mihajlov je ostakao da je program socijalnog stanovanja započeo u Zrenjaninu još 2010. godine, kada je usvojena Strategija stanovanja, a potom je formirana Stambena agencija.

 

U Zrenjaninu će ukupno biti izgrađeno 100 stanova, 70 za prodaju pod neprofitnim uslovima i 30 za iznajmljivanje, na dve lokacije, Pančevačkoj ulici i Ulici Žarka Zrenjanina - rekao je Mihajlov.

 

     

 

Prema ministru, cena će biti 499 evra po kvadratnom metru, što je veoma povoljna cena, a socijalno ugrožene porodice će plaćati stanarinu u skladu sa propisima zakona o socijalnom stanovanju - rekao je Dulić.

 

Direktorka Republičke stambene agencije Maja Lakićević kaže da je ukupna vrednost projekta 58 miliona evra, a 32 miliona obezbeđeno je kreditom Banke za razvoj Saveta Evrope, a ostatak je učešće države i lokalne samouprave.