Treća Konvencija CEDEF - Zrenjaninu povelja ''Lider održivog razvoja''

Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) održava danas u Zrenjaninu treću Konvenciju godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije, koja je okupila predstavnike 18 gradova i opština i predstavnike desetak eminentnih kompanija koje sarađuju sa CEDEF-om u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine u regionu. Planirano je ukupno pet ovakvih konvencija širom Srbije, koje bi trebalo da okupe predstavnike svih gradova i opština u našoj zemlji. Prve dve održane su u Sremskoj Mitrovici i Kruševcu, a nakon Zrenjanina domaćini će biti Čačak i Beograd. Pokrovitelji Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Privredna Komora Vojvodine i Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije. 
 

 
Konvenciju je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je istakao da je Zrenjanin jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja se može pohvaliti kontinuiranim strateškim planiranjem svog celovitog i održivog razvoja.
- U tom smislu usvojena je i Strategija održivog razvoja za period 2014-2020. godine, kojom su zaštita i unapređenje životne sredine svrstani među tri osnovna segmenta razvoja, uz ekonomiju i društveni razvoj. Oblasti kojima se bavi i ovaj forum - održivi "zeleni" razvoj, odnosno razvoj i primena obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji, su nam izuzetno važne i Grad Zrenjanin uvrstio ih je u svoje strateške dokumente – kazao je Janjić. 
 
 
Kao teme bliske radu i aktivnostima CEDEF-a, on je posebno pomenuo problem pijaće vode i problem otpadnih voda, naglašavajući da su Grad Zrenjanin i lokalna administracija na čijem je čelu na dobrom putu da reše oba problema.  
- Velike projekte teško je finansirati samo iz budžeta i mi pokušavamo njihovim prezentovanjem da obezbedimo investitore, u cilju zajedničke realizacije projekata. Pored zdrave pijaće vode, velik problem su i otpadne vode u Gradu Zrenjaninu. To, možda, nije toliko medijski ispraćeno kao problem pijaće vode, ali će vrlo brzo ova administracija ući u rešavanje i tog problema. Siguran sam da ćemo naći i investitora i sredstva, odnosno da ćemo naći modus kao što smo našli i za prečišćavanje pijaće vode – naveo je Janjić.
 
   
 
Predsednica Upravnog odbora CEDEF Jovanka Arsić-Karišić rekla je da će ta organizacija pokušati da, kroz pet konvencija, objedini što veći broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. 
- S ponosom mogu da istaknem da je tokom ove tri konvencije, računajući i današnju, CEDEF u svojoj bazi prikupio 646 aktivnih projekata koji su budžetirani u lokalnim samoupravama u ovoj i u naredne dve godine. Iskreno verujem da ćemo do kraja godine imati zavidan broj od oko 800 projekata koje ćemo dati resornim ministarstvima, i ono što je najvažnije, kompanijama koje su spremne da putem ESKO-ugovora i javno-privatnog partnerstva, direktnim kontaktima s lokalnim samoupravama, probaju da realizuju te projekte – kazala je Arsić-Karišić. 
 
Svoje prisustvo na CEDEF-u objasnio je i Bojan Grujički, direktor predstavništva kompanije Fisman, jednog od vodećih svetskih proizvođača u oblasti sistema za grejanje i hlađenje.
- Firma se priključila projektu CEDEF-a jer nam je želja da na direktan način komuniciramo s lokalnim samoupravama i gradovima koji imaju potrebe za ovakvim projektima. Mi bismo u projekat uneli naše poznavanje tehnologije, veliko iskustvo i brojne izvedene projekte s lokalnim samoupravama, a s druge strane, od njih očekujemo da iskažu svoje potrebe i probleme koje bismo mi, uz stručni kadar, rešavali – naglasio je Grujički.  
 
Partneri današnje konvencije u Zrenjaninu su deset značajnih kompanija, čiji su predstavnici prezentovali svoje usluge i delatnosti. U pitanju su Telekom Srbija, Minel-Šreder, DDOR Novi Sad, Miteko, Noe Optikus, Banka Intesa, Knauf Insulejšn, Fisman, LG i Arup. 
 
 
Za opštine i gradove koji imaju izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji Programski savet dodeljuje povelju "Lider održivog razvoja". Programski savet čine predstavnici institucija pokrovitelja i tokom godine, na konvencijama, oni dodeljuju povelju predsednicima opština i gradonačelnicima. Dobro upravljanje, posvećenost potrebama građana i dugoročnim interesima održivog "zelenog" razvoja su osnovni kriterijumi i za dodelu povelje. 
 
   
 
Među dobitnicima povelje "Lider održivog razvoja" našao se i Grad Zrenjanin, a priznanje je primio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je učestvovao i u radu prve Konvencije CEDEF-a, održane u Sremskoj Mitrovici.