Sednica Skupštine grada - usvojen budžet za 2016. godinu

Skupština
Na poslednjem ovogodišnjem zasedanju, odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2016. godinu, kao najznačajniju odluku današnje, 41. sednice Skupštine u ovom sazivu. Sednicom je predsedavala prim. dr Eleonora Marjanović, a početku zasedanja prisustvovalo je 58 odbornika. 
 
 
Rasprava o Dnevnom redu trajala je oko jednog časa, uz predloge za dopunu Dnevnog reda od strane odbornika opozicije, koji nisu prihvaćeni. Nakon što je prihvaćen Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu u periodu januar - septembar 2015. godine, pristupilo se raspravi o predlogu Odluke o budžetu grada za narednu godinu.  Predlog je obrazložila načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave Žana Šahović.
 
Budžet grada za 2016. godinu planiran je u iznosu od 5.585.276.793 dinara, od čega su osnovna budžetska sredstva planirana  u obimu od 5.417.166.419 dinara. Kako je istaknuto prilikom usvajanja predloga budžeta od strane Gradskog veća, planirani budžet obezbeđuje normalno funkcionisanje svih budžetskih korisnika i ima značajnu socijalnu komponentu.
 
 
Usvajanje budžeta prokomentarisao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da su ovom odlukom trasirani pravci kojima će se Grad Zrenjanin kretati i način na koji će funkcionisati u 2016. godini.
- Ograničili smo budžet maksimalnim brojem zaposlenih lica, što ne daje mogućnost za bilo kakva politička zapošljavanja, što često možemo da čujemo. Jasno je propisano koliko možemo da imamo zaposlenih na određeno i neodređeno vreme po svim budžetskim korisnicima i na taj način smo predvideli sredstva za isplatu zarada. Izdvajanja za zarade biće manja nego u ovoj godini i to je ona tendencija koja se nastavlja od 2014. godine, a ta razlika sada već iznosi 160 miliona dinara. Predvideli smo i sredstva za razvoj infrastrukture, u skladu sa Strategijom razvoja grada Zrenjanina do 2020. godine, kojima je obuhvaćena izgradnja kanalizacione mreže, rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže, kao i putna infrastruktura. Izdvojena su i sredstva za izgradnju obilaznice. Nismo zaboravili ni sve one kategorije kojima je pomoć potrebna, misleći i na sportske klubove, nevladine organizacije, kao i na socijalno ugroženo stanovništvo, izbegla i prognana lica, za koja smatram da ono što je urađeno u prethodne dve godine nije rađeno u dugom nizu godina ranije u gradu. – ocenio je Santovac današnju odluku Skupštine grada o usvajanju budžeta za 2016. godinu.
 
On je rekao i da je u ovoj godini bilo mnogo više kupovina zemljišta u industrijskim zonama, neki od investitora su već počeli gradnju pogona, a najviše njih će to učiniti tokom naredne godine.
- Samim tim doći će i do povećanja poreza na zarade koji će se sliti u budžet Grada i otvoriti mogućnost za neke nove investicije. Nastavićemo da promovišemo Grad Zrenjanin kao dobro mesto za ulaganje i nastojaćemo da dalje privlačimo investitore u naše industrijske zone. Najbolji primer daju nam "Fulgar" i "Drekslmajer" koji po treći put proširuju svoje proizvodne pogone  -  kazao je Santovac.
 
 
Nakon usvajanja budžeta, Skupština je razmatrala nekoliko odluka iz komunalne oblasti, pa su tako usvojeni predlozi odluka o izmenama i dopunama odluka o održavanju komunalne higijene, o parkiranju vozila, o lokalnim komunalnim taksama, o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih ulsuga, kao i Predlog Odluke o donošenju izmena i dopuna Plana generalne regulacije ''Bagljaš'' u Zrenjaninu.
 
Usvojen je i Predlog Odluke u o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za organizacione oblike u sistemu grada Zrenjanina za 2015. godinu, na osnovu koje je utvrđeno da u Zrenjaninu maksimalno bude 1874 zaposlenih u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, ustanovama kulture, Centru za socijalni rad i u predškolskom obrazovanju u osnovnim školama.  
 
Najveći broj tačaka današnjeg zasedanja odnosio se na razmatranje programa poslovanja i rada, planova ili finansijskih planova budžetskih korisnika Grada Zrenjanina, u skladu s usvojenom Odlukom o budžetu za 2016. godinu. Najdužu raspravu, što je i uobičajeno kada se odlučuje o ovim temama, izazvali su programi poslovanja JP  ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' i JKP ''Vodovod i kanalizacija''.
 
U toku sednice, Dnevni red koji je u sazivu sednice obuhvatao 36 tačaka, dopunjen je sa još 17, i to tačkama na koje su saglasnost na jučerašnjoj sednici dali članovi Gradskog veća. Usvojeni su predlozi odluka o uvođenju samodoprinosa na teritoriji mesnih zajednica ''Klek'' - Klek, ''Vojvoda Stevan Knićanin'' - Knićanin, ''Zlatica'' – Lazarevo, odluka o raspisivanju referenduma, kao i rešenja o imenovanju komisija za sprovođenje referenduma u tim mesnim zajednicama.
 
Skupština je usvojila  i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Predlog Pravilnika o izmeni Pravilnika o radu Javnog komunalnog preduzeća ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' Zrenjanin, kao i Program poslovanja JKP ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' Zrenjanin za 2016. godinu.
 
Usvojen je i Predlog Zaključka o usvajanju Programa razvoja sporta u Zrenjaninu za period 2016.- 2018. godine, Predlog Zaključka kojim se nalaže javnim preduzećima i drugim oblicima organizovanja čiji je osnivač grad Zrenjanin da 50% dobiti, odnosno viška prihoda nad rashodima po završnom računu za 2014. godinu uplate u budžet grada Zrenjanina, kao i Predlog Zaključka o davanju saglasnosti JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin na Odluku o predlogu za otpis osnovnih sredstava.
 
Skupština je prihvatila i informaciju o usaglašenim odredbama Ugovora o finansiranju golf-centra i Ugovora o zakupu golf-centra u Zrenjaninu.
 
Skupština grada ove godine održavala je sednice u proseku svakog meseca, čak i više od toga, jer je današnja bila trinaesta po redu u 2015. godini. Poslednju ovogodišnju sednicu odbornici su okončali u 15.30 časova, nakon čega je predsednica Skupštine grada prim. dr Eleonora Marjanović svim odbornicima uputila i Novogodišnju čestitku.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3369/Skupstina41sednica_1.jpg