Sednica Skupštine grada: industrijska zona ''Jugoistok'' širi se na 550 hektara

Skupština
Odbornici Skupštine grada na današnjem, 12. zasedanju u ovom sazivu, doneli su odluke o izradi plana detaljne regulacije radne zone “Jugoistok - Ečka 2” u Zrenjaninu, na osnovu kojih se ta zona širi na novih 550 hektara površine namenjene investitorima. Zona je podeljena na četiri podzone različite veličine, A, B, C i D, i biće predmet donošenja daljih planskih dokumenata. Ovim odlukama Grad Zrenjanin postaje sigurno lokalna samouprava u Srbiji s najvećom površinom spremnom za ponudu i udovoljavanje svim zahtevima investitora - od onih s potrebama za manjom parcelom, do najvećih, koji mogu da traže i parcele od više desetina hektara.
 
 
Komentarišući tu odluku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je rekao da se Grad u ovom trenutku opredelio da uđe u planove detaljne regulacije na površini od 550 hektara, kako bi spremno dočekao investitore s kojima se pregovara na državnom nivou. 
“Ovim se stvara mogućnost za izgradnju neophodne infrastrukture na tom prostoru, što planiramo već za narednu godinu, jer već postoje potencijalni investitori koji bi želeli da ulažu u našu industrijsku zonu. Činjenica je da jedan broj zainteresovanih dolazi iz pregovora sa Vladom Srbije, što je nagovestio i predsednik Republike, a postoje i oni koji direktno vode razgovore s gradom Zrenjaninom. Ako država uspe da obezbedi tako velikog investitora i dogovori se o njegovom ulaganju u Zrenjanin, mi ćemo biti spremni. Kao što se Republika Srbija bori da privuče investitore u konkurenciji drugih država, tako se i mi borimo sa drugim gradovima u zemlji kako bi investitore doveli baš u naše industrijske zone”, naglasio je Santovac.  
 
 
Oliver Mitrović predsedava sednicom kojoj je na početku prisustvovao 61 odbornik. Rasprava o dnevnom redu trajala je nešto kraće od sat vremena, da bi potom počelo odlučivanje po 48 tačaka, koliko je planirano da ih danas bude. Usvojeni su predlozi Odluke o dopuni Statuta grada Zrenjanina, na osnovu koje je previđeno da Gradonačelnik obrazuje Savet za razvoj grada Zrenjanina, kao stalno radno telo, u cilju stvaranja povoljnih uslova za sadržajan i skladan razvoj i unapređenje grada Zrenjanina, zatim Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Odluke o izmeni Odluke o održavanju komunalne higijene.
 
 
Među odlukama koje se tiču razvoja gradske infrastrukture našao se i Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije ''Berbersko Bolnica'' u Zrenjaninu.
 
Većinom glasova Skupština je usvojila i Predlog Odluke o ekonomskom osnaživanju žena u gradu Zrenjaninu, Predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za organizacione oblike u sistemu grada Zrenjanina za 2017. godinu, kao i nekoliko odluka o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini grada Zrenjanina. Između ostalog, deo poslovnog prostora u Gimnazijskoj ulici 24 (bivša ambulanta), otuđen je u korist preduzeća “Eko Maber inženjering” iz Pančeva. 
 
 
Skupština grada dala je saglasnost ženskom odbojkaškom klubu ''Klek Srbijašume'' na upotrebu imena grada Zrenjanina u nazivu kluba, te će se on ubuduće zvati “Klek - MD Zrenjanin”.  
 
Odbornici su usvojili izveštaje o poslovanju i radu, kao i planove rada nekoliko javnih gradskih preduzeća i ustanova - JKP ''Pijace i parkinzi'' Zrenjanin, JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin – ''Javnog preduzeća za urbanizam'' Zrenjanin, JP ''Gradska stambena agencija'' Zrenjanin, JP ''Turistički centar grada Zrenjanina'' Zrenjanin, Predškolske ustanove Zrenjanin, JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin, JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin i Apoteke Zrenjanin.
 
 
Skupština je razmatrala određen broj kadrovskih rešenja, o rukovodiocima četiri javna preduzeća i ustanove. Zbog odlaska na drugu funkciju, razrešen je direktor Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska toplana'', a za vršioca dužnosti direktora izabran je Ilija Svilar. Biće sproveden javni konkurs za izbor direktora u tom preduzeću, kao i u ''Javnom preduzeću za urbanizam''. Na čelu Javnog komunalnog preduzeća ''Pijace i parkinzi'' Zrenjanin i u naredne četiri godine biće Ilija Mandić, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Milan Kovačević
 
U poslednjem delu današnjeg zasedanja razmatrani su predlozi i usvojena rešenja o razrešenju i imenovanju pojedinih članova školskih odbora, Saveta za međunacionale odnose i Saveta za zdravlje. 
 
 
Dopunom dnevnog reda, Skupština je dala saglasnost na upotrebu imena grada Zrenjanina u nazivu firme "RPC", tako da isti glasi "RPC Zrenjanin". Kako je objasnio sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, radi se o zahtevu investitora iz Nemačke koji u industrijskoj zoni u Zrenjaninu ima nameru da otvori pogon za izradu točkova za kontejnere i preradu plastične mase, a zbog potrebe da firma što pre bude upisana u Agenciji za privredne registre i da se razlikuje po mestu boravka u odnosu na matičnu firmu iz Berlina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4427/Skupstina_Maj_2017_15.jpg