Gradonačelnik Janjić i pokrajinski sekretar Galić u akciji ''Nedelja za čistiju Vojvodinu''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima učestvovao je u akciji "Nedelja za čistiju Vojvodinu" koja je jutros održana kod centralnog gradskog jezera, a ovim događajem naš grad se priključio akciji koju organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem "Vojvodinašume", kao i brojnim volonterima. Prema rečima pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića koji je sa predstavnicima lokalne samouprave učestvovao u akciji, 20 jedinica lokalne samouprave aktivno učestvuje u akciji, i čisti se 36 lokaliteta.
 
 
 
 
„Pored jedinica lokalne samouprave u organizaciji „Nedelje za čistiju Vojvodinu“ učestvuje i nacionalni park Fruška Gora koji je prvog dana očistio pet lokacija. Na ovaj način ćemo očistiti Vojvodinu, koja ima 450 mapiranih divljih smetlišta, i na ovaj način podižemo svest kod ljudi da ne sme da se zagađuje. Čvrsto verujem da će ova akcija rezultirati i sankcionisanjem jer bez toga će se teško formirati svest kod ljudi. Trudimo se da aktivno učestvujemo i u procesu ozelenjavanja i taj posao nas očekuje krajem oktobra meseca tekuće godine.“
 
Galić je dodao da od lokalne samouprave očekuje da mapira područja na teritoriji Grada Zrenjanina i okoline kako bi zajedno uradili značajan posao na pošumljavanju i podigli procenat koji je sada samo na 6,5 procenata.
 
 
 
 
Učestvovajući u akciji, gradonačelnik Janjić je istakao:
„Sa zadovoljstvom smo se priključili akciji koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Naši sugrađani su se uverili da su radovi na uređenju našeg grada ovih dana jačeg intenziteta, kose se i uređuju sve površine, kako u rubnim delova grada, tako i u naseljenim mestima ali i centralnim delova grada. Raspisali smo i konkurs za čišćenje divljih deponija kako u gradu tako i u naseljenim mestima, uslediće i nabavka novih kontejnera, a zaposleni u Gradskoj čistoći pojačano rade i čine se svi napori da naš grad bude što lepši i uređeniji“, rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
 
“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine, kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.