Ministar Krkobabić: ''Agro-Klek'' primer uzorne zemljoradničke zadruge

Opšte
Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je juče Zemljoradničku zadrugu "Agro-Klek" u Kleku. Poseta je organizovana povodom Međunarodnog dana zadrugarstva, koji se obeležava svake prve subote u julu, a "Agro-Klek" jedna je od 94 zadruge u Srbiji koje su dobile bespovratna podsticajna sredstva u okviru projekta Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela". Zajedno sa ministrom Krkobabićem u Kleku su boravili predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić i predstavnici zemljoradničkih zadruga, a domaćin je bio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
 
 
Nakon obilaska ove uzorne zadruge, ministar Milan Krkobabić rekao je da upravo ovako zamišlja srpska sela i Srbiju. 
"Ovde nam nisu potrebni ni stranci, ni bilo čija pamet, ovde je pamet ovih ljudi, pamet lokalne samouprave koja ume da ih podrži i da im da odgovarajuću potporu. Mi smo im dali određena sredstva, oni su kupili te mašine, ali to je samo deo jednog investicionog ciklusa i ta investicija je znatno veća od tih sredstava. Oko 600 miliona dinara je prihod ove zadruge na godišnjem nivou. Znači, zaokružen je ciklus, ratarstvo u službi stočarstva, upravo rak-rane srpske poljoprivrede i ponovo ističem da bez razvijenog stočarstva nema razvijene poljoprivrede", kazao je ministar i osvrnuo se na akciju Vlade Srbije.
 
 
 
 
"Za nepune dve godine uspeli smo u Srbiji da formiramo 474 zemljoradničke zadruge, uspeli smo da razbijemo nepoverenje u udruživanje kod srpskih seljaka i domaćina. Uradili su to oni sami, oni neprikosnoveno znaju kad valja nešto da se radi, a mi treba da im pomognemo, pre svega u infrastrukturi, izgradnji atarskih i lokalnih puteva od domaćinstva do njive. Još jednu poruku danas moramo da pošaljemo - moramo da imamo zaokružene procese prizvodnje i više faze prerade, upropastili smo naše prerađivačke kapacitete. U primarnoj proizvodnji samo prva klasa može da se izvozi, sve drugo ostaje, ali ne sme da ostane, mora da se preradi. Moramo u narednoj godini pametno to da osmislimo. Predsednik Vučić je najavio novi investicioni ciklus. Mi mu dajemo sugestije gde uložiti ta sredstva. Hajde da vidimo prave prerađivačke centre koje smo imali, da ih ponovo osvežimo na pravi način. To je najbolje utrošen novac. I onda nećemo imati pitanje koje imamo sada - šta seljak da radi s tim proizvodom i njegovom cenom, kome da ga proda i na koji način, neće se baviti time", kategoričan je Krkobabić.
 
 
 
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić takođe je rekao da je "Agro-Klek" jedan od najboljih primera zadrugarstva na teritoriji Vojvodine i Srbije, ali i izrazio žaljenje što na teritoriji Grada Zrenjanina nema još ovakvih primera.
"Pre trideset do pedeset godina svako selo je imalo svoju zadrugu, oko koje su se okupljali svi meštani tih sela, ali, srećom, ima tih privrednika i domaćina i danas. Grad Zrenjanin svakako podržava ovu akciju Vlade Republike Srbije i ministra Krkobabića i siguran sam da će u narednom periodu ovakvih primera, kao što je zadruga u Kleku, biti mnogo više", kazao je gradonačelnik i podsetio na aktivnosti koje u oblasti agrara realizuje Grad Zrenjanin.
 
"Znatna sredstva usmeravamo za pomoć poljoprivrednicima, naravno da ćemo poslušati i ministra i izdvojiti dodatna sredstva za uređivanje atarskih puteva, i to pokrećemo već u septembru. Odvajamo sredstva i stočarima, ne ovako velikim kao što je ova zadruga, već manjim, i pčelarima, voćarima, u saradnji s našom Poljoprivrednom stručnom službom radimo analize zemljišta i tim tempom ćemo nastaviti i u narednom periodu", naglasio je Janjić.
 
Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, objašnjava da na teritoriji pokrajine ima 406 aktivnih zadruga. Današnji skup, kako je rekao, prethodni Danu zadrugarstva, a obeležava se u zadruzi u Kleku, jednoj od 20 u Pokrajini koja je dobila bespovratna finansijska sredstva.
"Nema većeg motiva za nas nego da obeležimo Dan zadrugarstva u jednoj uspešnoj zadruzi", naglasio je Jovanov.
 
 
 
 
Direktor ZZ "Agro-Klek" Radovan Bokić ističe da se na ovoj farmi u Kleku gaji rasa muznih krava crveno-beli holštajn, kakva se ne može videti na mnogo mesta u Srbiji. Objašnjava da 550 grla daje mleka na nivou od oko 9.500 litara po grlu. Zadruga raspolaže i obradivim površinama na 1200 hektara i ribnjakom. Zapošljava 80 radnika koji ostvaruju prosečnu zaradu od preko 50 hiljada dinara.
"Zadruga je dobila bespovratna sredstva u iznosu od 15 miliona dinara i ta sredstva, uz dodatak svojih, utrošili smo za nabavku mašina i opreme - traktorskog manipulatora, takozvanog "telehendlera", kao i traktora marke "Džon Dir". Farma je reprezentativna, pre svega zbog vrste grla koja ovde imamo, a zatim i zbog obima proizvodnje. S mehanizacijom koju smo kupili, mi ćemo sigurno održati i učvrstiti tu proizvodnju, a nadam se i povećati", rekao je Bokić i zahvalio ministru Krkobabiću na odobrenim finansijskim sredstvima ovoj zemljoradničkoj zadruzi, kao svojevrsnom priznanju i nagradi za njen dosadašnji rad.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5264/Krkobabic_Agroklek_0.jpg