Radni sastanak gradonačelnika s predstavnicima korporacije “Šandong hajspid”, tema gradnja autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, načelnikom Odeljenja za privredu Gradske uprave Goranom Kravarušićem i šefom Odseka za lokalni ekonomski razvoj Jovanom Vukanovićem, održao je danas radni sastanak s predstavnicima kineske korporacije “Šandong hajspid”, s kojom je Vlada Republike Srbije uspostavila saradnju na projektu izgradnje autoputa Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad.

Pozdravljajući predstavnike korporacije koja je u Republici Srbiji s uspehom angažovana na izgradnji autoputa “Miloš Veliki”, gradonačelnik Janjić je istakao izuzetan značaj projekta i povezivanja našeg grada najmodernijom saobraćajnicom sa dva najveća centra u Srbiji, Beogradom i Novim Sadom. 
“U pitanju je kapitalna investicija koja u potpunosti menja ekonomsku i svaku drugu sliku ovog dela naše zemlje i ne treba posebno isticati kakve nam se otvaraju mogućnosti za privredni razvoj. Uz ovakvu saobraćajnicu Zrenjanin postaje integralni deo evropskih saobraćajnih koridora, ali i stiče mogućnost da se iz naših industrijskih zona najbrže i najsigurnije transportuju velike količine proizvedene robe”, istakao je gradonačelnik.      

Gradonačelnik je izrazio spremnost Grada Zrenjanina da se uključi u realizaciju izgradnje autoputa kroz logistiku i svaku vrstu pomoći koja je u nadležnosti lokalne samouprave. Predstavnici “Šandong hajspida” istakli su odličnu dosadašnju saradnju sa Vladom Republike Srbije i izneli očekivanja da će i ovaj projekat početi s realizacijom u što kraćem vremenskom periodu. 

Podsećamo, Vlada Republike Srbije oformila je radnu grupu i potpisala Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta sa kineskom kompanijom “Čajna Šandong Internešnl” i najavila da će dokumentacija za taj projekat biti gotova ove godine. Tom prilikom navedeno je da će autoput punog profila Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad biti dužine 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeno 12 petlji, četiri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge, a procenjena vrednost investicije je 600 miliona evra. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5617/Sandong_hajspid_0.jpg