Piloti “Air Serbia” iz Zrenjanina deo velike humanitarne misije, dopremanja medicinske pomoći i povratka naših državljana

Četvorica pilota kompanije “Air Serbia”, naših sugrađana, učestvovala su proteklih nedelja u više akcija dopremanja humanitarne pomoći i povratka naših sugrađana sa različitih svetskih destinacija. Kapetan-instruktori na letelicama Erbas A320 Mladen Dragić i Nemanja Ivanović i prvi oficiri na istoj familiji vazduhoplova Dragan Vujin i Milan Milošević bili su piloti prilikom dopremanja medicinske pomoći iz Kine. Zrenjaninci mogu biti ponosni na svoje pilote, kojima je ukazana čast da iz Pekinga i Šangaja dopreme najveće pošiljke pomoći za Srbiju, ali i da učestvuju u drugim humanitarnim misijama.

Mladen Dragić, Milan Milošević i Dragan Vujin trenutno su na odmoru u Zrenjaninu i za njih je priređen i prijem u Gradskoj kući, a ugostio ih je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. U ime gradonačelnika Čedomira Janjića i u svoje lično ime, on se zahvalio pilotima što su učestvovali u ovoj velikoj humanitarnoj misiji za našu zemlju i da Zrenjaninu može biti biti na čast što ima ovakve sugrađane.
“Oči su zasuzile kada je stigla ta pomoć iz Kine, a potom i kineski lekari koji su prethodno prošli kroz sve faze epidemije, sa dragocenim iskustvom da ga prenesu našim stručnjacima i doprinesu da se u Srbiji epidemija zaustavi na najbezbolniji način. Sada smo već u situaciji da se sve polako smiruje, a takođe mi je značajno i emotivno što našu pomoć možemo da ponudimo i upućujemo drugima, konkretno Italijanima, gde je pandemija znatno intenzivnija nego kod nas”, rekao je Radišić.

Milan Milošević je opisao prvi let do Šangaja, preko Novosibirska, koji je trajao 12 sati i rekao da je bio vrlo emotivan, zbog upućene humanitarne pomoći i izraženog prijateljstva kineskog naroda prema Srbiji.
“Emocije su izazvali i natpisi na kutijama “Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo” i bila mi je privilegija i čast što sam imao priliku da na ovakav način pomognem svojoj državi i svom narodu”, kaže prvi oficir Milošević.

Četiri posade smenjivale su se na tom letu, a kapetan-instruktor Mladen Dragić ističe da se na let u Kinu upućuje posada sastavljena od desetak članova. Osim pomenutih letova do  Pekinga i Šangaja, navodi da je ukupno do sada realizovano oko trideset humanitarih letova i da su još u toku.
“Kako se pandemija smanjuje, očekujemo da će i takvih letova biti manje, letećemo po potrebi i tu smo ako je potrebno naše angažovanje”, ističe Dragić.

Prvi oficir na A320 Dragan Vujin je bio pilot i na letu iz Abu Dabija, krajem marta, kada su naši građani vraćeni u Srbiju i navodi da je bilo dosta takvih letova i potrebe da se oni organizuju.

Fotografije: https://twitter.com/airserbia

Tokom razgovora u Gradskoj kući konstatovano je da je Zrenjanin, u odnosu na broj stanovnika, grad sa verovatno najviše aktivnih pilota u našoj zemlji, i da je to rezultat uspešnog rada ovdašnjeg aero-kluba, osnovanog pre 90 godina. Kapetan Dragić navodi da je deset naših sugrađana zaposleno u “Er Srbiji” kao aktivni letači, a još nekoliko aktivno leti u drugim firmama, ukupno petnaestak, ne računajući vojne i poljoprivredne pilote.
“Sigurno je da i među vojnim pilotima ima Zrenjaninaca, a mnoge poljoprivredne avijacije u gradovima širom Srbije imaju i kadrove iz Zrenjanina, i svi su uglavnom na rukovodećim mestima. Ovaj grad je, zahvaljujući aero-klubu i njegovoj dugoj tradiciji, dao veliki doprinos srpskom vazduhoplovstvu”, kaže on.

Na kraju prijema, piloti su izrazili očekivanja da će uskoro doći do stabilizacije stanja u avio-saobraćaju i da će avio-kompanije, zajedno sa vazduhoplovnim vlastima, pronaći način da se normalizacija saobraćaja izvede uz primenu najviših bezbednosnih standarda, što je i do sada bio slučaj. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5626/Prijem_za_pilote_iz_ZR_0.jpg