Dr Zdravko Ždrale: situacija u Srednjem Banatu nestabilna, nema potrebe za novim merama, ali striktno poštovati donete

Sednica saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu održana je danas u Gradskoj kući, a pored gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i predsednika svih opština, sednici su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu Dragiša Vojnović i direktor Privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov. Predsedavala je načelnica okruga Snežana Vučurević, a glavna tema sastanka ticala se razmatranja aktuelne epidemiološke situacije na području okruga.  

Iznoseći najnovije podatke, dr Ždrale je ponovio da je 10. jun neki granični datum početka drugog “pika” prvog talasa epidemije. Od tada je na teritoriji okruga zabeleženo 158 slučajeva zaraze. 

- Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 55 obolelih, a u kućnoj izolaciji je 77 lica. Na prisustvo korona virusa testirano je 2844 lica, a u toku je analiza još 27 uzoraka. U nekoj široj oceni, u okvirima Pokrajine i države, mogu da kažem da je situacija u Srednjem Banatu nestabilna, ali da smo i dalje među regionima u kojima je stanje najpovoljnije, jer broj zaraženih najsporije raste i situacija se drži pod kontrolom. U poređenju s drugim sredinama, u prvom “piku” je Srednji Banat ubedljivo najbolje prošao, a u ovom drugom, još jačem “piku”, je među najboljima. Smatram da nema potrebe donositi nove preventivne mere, ali da ne sme biti bilo kakvog opuštanja i da se do sada donete mere moraju striktno poštovati i sprovoditi, te apelujem na sve građane da se u skladu s tim i ponašaju i zaista budu odgovorni, a posebno apelujem na najaktivniju populaciju, između 20 i 40 godina - rekao je dr Ždrale.  

- Prioritetno je da svi zaraženi budu zbrinuti, u kapacitetima kojima raspolažemo, a to su Kovid bolnica u Zrenjaninu, u koju je pretvorena Plućna bolnica, Infektivno odeljenje Opšte bolnice “Đorđe Joanović” i kovid ambulante u svih pet domova zdravlja na teritoriji Srednjeg Banata. Trenutno nismo u mogućnosti da obavljamo komercijalna testiranja PCR testovima - dodao je još.

Načelnik Policijske uprave Dragiša Vojnović saopštio je da je bezbednosna situacija stabilna, ali da novi problem predstavljaju javna okupljanja mladih u večernjim časovima u više delova grada, nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, te da je pojačan broj obilazaka policijskih službenika po toj osnovi, a pojačani su i obilasci Kovid bolnice i Opšte bolnice. Primećuje se i blagi porast porodičnog nasilja.

Direktor Privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov rekao je da je privreda funkcioniše i da je u privrednim subjektima u okrugu epidemiološka situacija zadovoljavajuća, striktno se poštuju zaštitne mere i nema zaraženih, osim sporadičnih slučajeva koji su odmah bili rešeni. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5724/Stab_Okrug_23072020_0.jpg