Evropski dan parkova - ukazivanje na značaj zelenih površina i nastavak aktivnosti ka njihovom obnavljanju i proširenju, najveći projekat park “Putnikovo”

Povodom, 24. maja, Evropskog dana parkova, Grad Zrenjanin ukazuje na značaj zelenih površina, potrebu za njihovim održavanjem i obnavljanjem i najavljuje nove aktivnosti usmerene ka tome, kao nastavak brojnih akcija već realizovanih u toku ove godine.
 
Programom održavanja javnih zelenih površina, koji odlukom lokalne samouprave sprovodi  JKP “Čistoća i zelenilo”, obuhvaćeno je trinaest parkovskih površina i posebnih lokacija: Karađorđev park, Plankert, Čokliget, Spomen park “Bagljaš”, Železnički park, Putnikovo, Šećeranski park, Titov gaj, Brankovan, Park mladosti, izletište Šumica, Trg slobode i Trg Dositeja Obradovića. Redovno sakupljanje otpada, košenje trave, odnošenje lišća, sanitarna seča, okopavanje i orezivanje sadnog materijala i sadnja sezonskog cveća aktivnosti su koje se realizuju u svim parkovima, a obezbeđena su i sredstva za održavanje i zamenu mobilijara.   
 
 
 
 
Održavanje parkova i ozelenjavanje, koje podrazumeva i podizanje novih drvoreda u ulicama i oplemenjivanje pojedinih javnih površina, ove godine je rezultiralo nizom prigodnih akcija, u kojima su, osim Grada Zrenjanina, učestvovali i naši sugrađani, građanska udruženja i društveno-odgovorne kompanije. 
 
Obavljena je sadnja više stotina sadnica u parkovima Plankert, Čokliget, Bagljaš, Parku mladosti, formirani su novi drvoredi u pojedinim gradskim ulicama i nove zelene površine u saradnji sa kompanijom “Linglong Tajr”, KUD “Pionir”, kao i u okviru širih akcija na nivou Pokrajine i Republike “Zasadi drvo”, “Posadi svoj hlad” i “Zelena Srbija”.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura odazivao se svakom pozivu da i sam učestvuje u navedenim akcijama i naglašava da je, osim nove sadnje, potrebno dodatno uticati i na ekološku svest sugrađana.
- Grad Zrenjanin ove godine je inicirao i realizovao brojne akcije ozelenjavanja i ponavljam da samo kontinuiranim delovanjem možemo promeniti sliku Vojvodine i njenih gradova, kao najmanje pošumljenih sredina u širim okvirima. To podrazumeva ne samo konstantnu sadnju i formiranje novih zelenih površina, već i adekvatno održavanje i brigu o njima, dakle ukazivanje na značaj ekologije i potrebe za zdravom životnom sredinom, u kojoj je zelenilo jedan od najznačajnijih faktora. 
 
Gradonačelnik podseća da je Grad Zrenjanin u protekle dve godine nabavio blizu 20 hiljada sadnica koje su distribuirane gradskim i seoskim mesnim zajednicama, a deo je namenjen i ozelenjavanju saniranih gradskih deponija. Kao najznačajniji projekat u narednom periodu ističe rekonstrukciju parka “Putnikovo”, sredstvima Republike Srbije u iznosu od 2,3 miliona dinara.
- Planirana je izgradnja staza kroz park, popravka dečjih igrališta, izgradnja parkinga za posetioce parka i sadnja novih 850 mladica lišćara i četinara i raznovrsnog šiblja, čime će ova zelena površina značajno dobiti na kvalitetu i, verujem, brzo postati omiljeno mesto boravka naših sugrađana u tom delu grada - kaže gradonačelnik Salapura.  
 
 
 
 
Park “Putnikovo” nalazi se na teritoriji mesne zajednice “Berbersko-Bolnica”, omeđen je ulicama Vojvode Putnika, Prilepski red, Klisurskom i Bagljaškim kanalom i zauzima površinu od oko 3,3 hektara. 
 
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, a ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6040/Evropski_dan_parkova_0.jpg