Građevinski bum u Zrenjaninu ne jenjava. Santovac: Od poreza na plate i imovinu gradićemo nove škole i vrtiće

Zrenjanin je postao jedno od najvećih gradilišta u Srbiji. Investitori se grabe za parcele. Od početka 2021. godine do danas, usvojeno je 100 zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Taj broj dozvola prošle godine je dostignut tek u oktobru. Zbog velike zainteresovanosti investitora grad je 9. aprila raspisao još jedan oglas za prodaju više parcela za izgradnju objekata porodičnog stanovanja. Prodaje se 14 građevinskih parcela na 11 različitih lokaliteta u Gradu i naseljenim mestima, površine od 270 m2 pa do čak 977 m2, vrednih 13 miliona dinara. Parcele se nalaze na lokalitetima: “Baranjska”, “Nade Dimić“, „Stražilovska“, „Prvomajska“, „Artemova“, „Dostojevskog“, „Perlez-Odadžićeva“, „Uroša Predića“, „Čenta“, „Rade Trnića“, “Bagremova“, iznosi nešto više od 13 miliona dinara. A u ponudi je i parcela od oko 18.000 kvadrata, u radnoj zoni kod Fulgara.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ističe da prodajom građevinskog zemljišta grad ostvaruje višestruku dobit.
- Veliko interesovanje investitora ukazuje da je Zrenjanin pouzdana sredina za poslovanje. Da imamo dobar poslovni ambijent i jasne i brze procedure, što investitori, očigledno, veoma cene. Ujedno, Zrenjanin se ponovo pozicionira kao važan industrijski grad. Kao sredina u koju dolaze najveće strane fabrike. Investitori vide Zrenjanin kao grad velikih pocencijala, a građani kao grad dobrih perspektiva. Kao sredinu koja pruža dobre mogućnosti za posao i život - rekao je Satnovac.
 
Santovac je istakao da investicije nisu zbir cifara, niti brojka na papiru, već da svaki novi kvadrat, svaki novi uloženi dinar u fabrike, ili stanove predstavlja korist za zajednicu.
- Više kvadrata znači više novca u gradskom budžetu. A to znači više investicija u škole, vrtiće, domove zdravlja. Lepše zelene površine, uređenija dečja igrališta, sređenije i lepše parkove. Pritom se svaka investicija detljano planira, kako bi se obezbedili što veći benefiti za zajednicu. U posebnom je fokusu je urbanističko planiranje i zaštita životne sredine. Na Svetski dan planete Zemlje, 22. aprila, imao sam važan sastanak s predstavnicima Linglonga, koji ulaže milijardu dolara u fabriku u našem gradu, na kom smo se saglasili da je zaštita životne sredine zajednički interes - kaže Santovac.
 
 
Prema planskim aktima na parcelama se mogu graditi zgrade s prizemljem, jednim spratom i potkrovljem. Početne cene kreću se od 2.168, do 3.251 dinara po kvadratu. U naseljenim mestima cena je niža, pa tu početna cena iznosi 333 dinara po kvadratnom metru.
 
Površina od oko 19.000 kvadrata za izgradnju objekata u radnoj zoni i poslovnom kompleksu, na potezu Severozapad – Elemir, preko puta Fulgara. Zona je opremljena pristupnim putem, javnom rasvetom, mrežom fekalne kanalizacije i vodovodnom mrežom i nudi se po početnoj ceni od 943 po kvadratu.
- Trenutno je ova mala radna zona u fokusu domaćih lokalnih investitora, što nas je veoma obradovalo. Tako da smo i ovog puta obezbedili popust od 30 odsto kao stimulaciju investitorima koji planiraju da grade u radnim zonama, kako bi što pre realizovali svoje investicije, uz obavezu izgradnje poslovno-proizvodnih objekata i početkom obavljanja delatnosti, a što naravno podrazumeva i zapošljavanje nove radne snage, u roku od najkasnije 5 godina od dana potpisivanja ugovora o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta - kazao je Santovac.
 
 
Inače, oglas je otvoren do 10. maja, kada je i poslednji dan za prijem zatvorenih ponuda od strane zainteresovanih investitora. Otvaranje ponuda je 13. maja, u prostorijama Gradske uprave, uz poštovanje svih epidemioloških mera.
 
Santovac naglašava i da je svim investitorima, bez obzira na plansku namenu, zabranjeno dalje prometovanje zemljišta. On podseća da je za tri godine, od 2017. do 2020, u Zrenjaninu prodato celih 32 hektara, građevinskog zemljišta. Svih 320.480 kvadrata, kupili su investitori za izgradnju stambenih zgrada i poslovnih objekata.
- Od 2017. do 2020. godine, grad je od prodaje zemljišta zaradio 396.072.910,00 dinara. U pitanju su parcele različitih namena na lokalitetima Bagljaš aerodrom, Jugoistok 1, Jugoistok 2b, Plinara, Despotovcu, Stajićevu, zatim u poslovnim kompleksima na lokalitetu Uroš Predić, Carinska, Hunjadi Janoša, u zonama porodičnog stanovanja na lokalitetima Baranjska, Stražilovska, Carinska, Prvomajska, Dragice Pravice, Nade Dimić, Pere Dobrinovića, Belo Blato, Melenci, Majora Gavrilovića, Dostojevskog, Perlez, Dr Jovana Krstića, Proke Sredojeva, Milenka Bojanića. Očekujemo da se zbog velikih stranih investicija zainteresovanost za gradnju i biznis u našem gradu još više pojača - zaključio je Santovac.
 
Više kvadrata znači više novca u gradskom budžetu. A to znači više investicija u škole, vrtiće, domove zdravlja. Lepše zelene površine, uređenija dečja igrališta, sređenije i lepše parkove.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6004/santovac_prodaja_zemljista_00.jpg