Gradonačelnik povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti: prihvatiti fizičku aktivnost kao sastavni deo života i edukovati najmlađe generacije

Svetska zdravstvena organizacija kreirala je 2002. godine 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti, pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, kojim se promovišu svi oblici aktivne rekreacije, zdravi stilovi života i ukazuje na neophodnost i značaj redovnog bavljenja nekom fizičkom aktivnošću u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti. Fizička aktivnost preporučuje se zbog dostizanja i održavanja različitih aspekata zdravog stila života – nepušenje, optimalna uhranjenost (uz pravilnu ishranu), smanjenje nasilja, stresa i socijalne izolacije.

 


 

Fizička aktivnost ne mora obavezno biti vežbanje ili sport, već to mogu biti i lagana vožnja bicikla, šetnja, plivanje, igra, ples, baštovanstvo, odlazak u kupovinu... Minimum preporučene fizičke aktivnosti jeste 30 minuta dnevno, a neophodnost bavljenja njom je još veća tokom poslednjih godinu dana, kada je pandemija uslovila promenu mnogih navika, češći boravak kod kuće, izostanak kretanja i rekreacije. 

 

 

Povodom ovog datuma, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ističe da naš grad, kao Evropski grad sporta, prepoznaje potrebu i značaj fizičke aktivnosti u svim segmentima, ali da je neophodno u još većoj meri raditi na edukaciji i motivaciji stanovništva da zaista prihvati fizičku aktivnost kao sastavni deo života, i time doprinese očuvanju i poboljšanju svog zdravstvenog stanja.

 


- Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije od pre nekoliko godina pokazuju da skoro 45% stanovnika u toku svog rada sedi ili stoji, a da je navika redovnog bavljenja sportom i rekreacijom prisutna kod samo oko 9% populacije. Zato je potrebno edukovati, pre svega, najmlađe generacije, da u tom uzrastu steknu odgovarajuće navike i da ih zadrže i u kasnijem periodu. Ove godine smo, u saradnji sa Sportskim savezom grada i Savezom za školski sport, pripremili za učenike u našim osnovnim školama i prigodne knjige “Fizičko i zdravstveno vaspitanje” i “Metode fizičkog vaspitanja za nastavnike u osnovnoj školi”, kao i panoe sa našim olimpijcima, koje će im, uz nastavu fizičkog vaspitanja i bavljenje nekim sportom, pomoći da još bolje razumeju značaj fizičke aktivnosti - rekao je gradonačelnik Salapura.

 

 

Gradonačelnik je dodao da bavljenje fizičkom aktivnošću nije uslovljeno starosnom dobi i primenjivo je za sve kategorije i segmente društva, i da uvek postoji mogućnost za neki oblik aktivnosti, koji ne treba dovoditi u vezu sa sportom. 

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti gost gradonačelnika bio je Viktor Jelenić predsednik Vaterpolo saveza Srbije, u prisustvu Dragoljuba Bjeloglava predsednika VK “Proleter” i bivšeg vaterpoliste Radeta Berbakova.
Jelenić je pohvalio razvoj vaterpola u našem gradu i ukazao na dobru saradnju Vaterpolo saveza Srbije sa Zrenjaninom.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6014/sa_salevima_krop.jpg