Međunarodni dan muzeja - gradonačelnik u poseti Savremenoj galeriji UK Ečka i aktuelnoj slikarskoj izložbi

Međunarodni savet muzeja danas, 18. maja, širom sveta obeležava Međunarodni dan muzeja. Taj dan se organizuje od 1977. godine, s porukom da su muzeji, izložbeni prostori i galerije važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među narodima. Tokom vremena, u obeležavanje ovog datuma uključile su se brojne ustanove kulture, koje organizuju tematska višednevna događanja  
 
Tim povodom danas je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio Savremenu galeriju Umetničke kolonije “Ečka” u Zrenjaninu, gde je u toku izložba pod nazivom “Fantastika”, iz kolekcije ovog umetničkog muzeja. O ovoj izložbi i aktuelnostima u radu Savremene galerije upoznali su ga  direktor Dušan Radišić i viši kustos Sunčica Lambić-Fenjčev
 
 
 
 
Izložba prezentuje dela nastala od sredine 50-tih do kraja 80-tih godina prošlog veka koja prikazuju imaginarne, fantastične svetove umetnika ili se na radovima mogu prepoznati elementi fantastičnog. Predstavljena su dela sledećih umetnika: Ivana Tabakovića, Igora Vasiljeva, Milana Popovića, Siniše Vukovića, Svetozara Samurovića, Zorana Petrovića, Aleksandra Lukovića, Lazara Vujaklije, Ksenije Divjak, Bogoljuba Ivkovića, Nikole Jandrijevića, Stevana Maksimovića i zrenjaninskih slikara Tivadara Vanjeka i Rudolfa Brkića.
 
Ova izložba, koju će posetioci moći da pogledaju do kraja juna, predstavlja samo segment bogate umetničke kolekcije koja se čuva u našem gradu i za koju su predstavnici Savremene galerije izrazili nadu da će uskoro dobiti prostor za stalnu postavku. 
 
Autor i kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin, a realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6029/Poseta_Galeriji_0.jpg