Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju posetila je danas Zrenjanin - pored biciklističke staze važan je i plovidbeni put Temišvar - Zrenjanin

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju posetila je danas Zrenjanin i tom prilikom u Gradskoj kući održala je sastanak sa gradonačelnikom Simom Salapurom, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom gradonačelnika Jelenom Travar Miljević, a prisustvovali su i Danijel Petrović, član Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna Todor Ursu.
 
 
 

Ambasadorka Davidoju izrazila je zadovoljstvo što je danas u prilici da poseti naš grad i ukazala da je poseta posvećena projektima prekogranične saradnje i budućim zajedničkim projektima između Srbije i Rumunije.
- Na današnjem sastanku postavili smo temelje buduće saradnje i diskutovali o temi koja je veoma značajna, a to je plovidbeni put između Temišvara i Zrenjanina koji želimo da reaktiviramo. Pored biciklističke staze koja je veliki i značajan projekat između naše dve države, smatramo da je i plovidbeni put Begejom od Temišvara do Zrenjanina veliki turistički potencijal - rekla je ona i navela da je vrednost IPA projekata Srbija - Rumunija planiranih za naredni period više od osamdeset miliona evra.
 
 
 
 
Navela je da je današnjom posetom Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna, čije je sedište u Zrenjaninu, bila u prilici da se uveri da nacionalna zajednica Rumuna ima veoma aktivnu ulogu i na kulturnom planu, ali i kada je reč o predstavnicima u lokalnoj samoupravi, kao i da im je želja da tako bude i ubuduće. 
 
Gradonačelnik Simo Salapura takođe je rekao da je rumunska zajednica zastupljena u svim oblastima života i rada u našem gradu, a da je jedan od dokaza i činjenica da je sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna upravo u našem gradu, gde se organizuju različite manifestacije, poput “Memorijala Radu Flora”, čija bista krasi Aleju velikana u Karađorđevom parku.
- Takođe, važno je istaći saradnju i odnose koje Grad Zrenjanin ima sa gradovima u Rumuniji. Imamo bratske odnose sa Aradom, prijateljske odnose sa Temišvarom, a Rešica je partner Privredne komore Zrenjanin. Iz takve saradnje proizašli su višemilionski projekti prekogranične saradnje u koje je uključen Grad Zrenjanin preko svojih institucija i upravo je to bila jedna od današnjih tema, kako ćemo u narednom periodu zajednički, partnerski unaprediti saradnju, pre svega u oblasti turizma, ali i drugim oblastima. U tom smislu zahvalni smo ambasadorki što je ponovo posetila naš grad. Prvo viđenje imali smo u martu, prilikom završetka projekta prekogranične saradnje i otvaranja “Pametne zgrade” našeg Regionalnog centra za razvoj - Banat, a dalju saradnju nastavljamo već kroz nekoliko dana, u okviru “Nedelje kulture” u Zrenjaninu - rekao je gradonačelnik Simo Salapura.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6092/Poseta_ambasadorke_Rumunije_0.jpg