Epidemija u Zrenjaninu jenjava, stekli su se početni uslovi za ukidanje vanredne situacije, gradonačelnik ukazuje na neophodnost vakcinacije i apeluje na građane

U Zrenjaninu je juče, nakon dugog perioda, prvi put registrovano manje od 100 aktivnih slučajeva zaraze izazvane koronavirusom - preciznije 59 - koji generišu prevalenciju od 51/100.000. Nastavljen je silazni trend i stabilizacija na niskim nivoima, čime su se stekli početni uslovi (prevalencija ispod 100) za ukidanje vanredne situacije na teritoriji Grada Zrenjanina, pod uslovom da isti trend bude zadržan i tokom naredne dve nedelje. 
 
U Opštoj bolnici “Dr Đorđe Joanović” broj hospitalizovanih pacijenata je 23, bez težih slučajeva i lica na mehaničkoj ventilaciji, odnosno respiratoru. Slobodno je 47 postelja. Od 46 testiranih osoba u bolnici, nijedna nije bila pozitivna na KOVID-19, dok su od 47 testiranih u Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” zabeležena 2 pozitivna. 
 
 
Zaključno s jučerašnjim danom, na teritoriji Grada Zrenjanina primo dozom vakcinisano je 42.266 građana, a obe doze primilo je 37.973 građana. Ukupno je, za teritoriju koju pokriva zrenjaninski Dom zdravlja, do sada dopremljeno 80 hiljada doza vakcina sva četiri prisutna proizvođača na teritoriji Republike Srbije. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izražava zadovoljstvo ovim ciframa, ali napominje da borba protiv epidemije nije završena i da samo od procenta obuhvata građana imunizacijom zavisi kada ćemo se u potpunosti vratiti normalnom životu i aktivnostima. 
- Brojke i podaci ohrabruju, ali je i dalje neophodno poštovanje svih propisanih epidemioloških mera i naglašavam još jednom, da samo sveobuhvatna vakcinacija, posebno među mlađom populacijom, može okončati epidemiju. Apelujem na sve sugrađane, koji to još uvek nisu učinili, i pozivam ih da se vakcinišu, sada je to još jednostavnije učiniti i potrebno je samo da dođu u našu halu sportova “Medison”, bilo kog dana - poručuje gradonačelnik.      
 

Iz Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” saopštavaju da se građani mogu vakcinisati bez prethodnog zakazivanja svakog dana, uključujući i dane vikenda, od 09 - 19 časova, na punktu u hali sportova “Medison”, i to uz mogućnost izbora “Sinofarm” ili “Fajzer” vakcine. 
 
I dalje se ustaljeno odvija vakcinacija građana po zakazivanju i pozivu, a osim u hali sportova “Medison”, punkt je otvoren i u objektu bivše Specijalističke poliklinike. Imunizacija je obavljena u svim naseljenim mestima na teritoriji grada, osim u Tomaševcu, ali će i u tom mestu biti organizovana u petak, 18. juna. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6080/Grafikon_0.jpg