Gradonačelnik učestvovao u radu konferencije “Digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima”, u okviru projekta RELOF2

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je juče u Beogradu u radu konferencije “Digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima”, u okviru projekta RELOF2 (“Reforma lokalne samouprvae u Srbiji - faza 2”), u koji je uključen Grad Zrenjanin. Projekat RELOF2 je inicijativa koju finansira Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), sa ciljem da podrži odabrane lokalne samouprave i nadležna ministarstva u primeni principa dobrog upravljanja, unapređenju lokalnih javnih finansija i nadzora nad javnim preduzećima na lokalnom nivou. 
 
 
 
Gradonačelnik Salapura obratio se skupu kao predstavnik lokalnih samouprava koje učestvuju u ovom projektu i istakao da se njegovom primenom očekuje jednoobrazan sistem izveštavanja i praćenja.
“Ovo će značajno unaprediti rad svih činilaca, počev od zaposlenih i rukovodilaca u javnim preduzećima, ali i u lokalnim samoupravama, kao i svih donosilaca odluka. Digitalizaciju nadzora nad radom javnih preduzeća doživljavamo kao proces u kom svi nastupamo kao ravnopravni učesnici, s ciljem unapređenja životnih uslova. Grad Zrenjanin je sa zadovoljstvom, ali i obavezom i odgovornošću, prihvatio učešće u projektu RELOF2, u kom su nam partnerske opštine Žitište i Sečanj, pre svega da bi njegove benefite osetili građani i privrednici, kroz bržu i efikasniju realizaciju planova i veću transparentnost, kako u oblasti finansija, tako i generalno u radu lokalne samouprave”, istakao je gradonačelnik na konferenciji i dodao da, kada iza nekog razvojnog projekta stoji država poput Švajcarske i njena Kancelarija za saradnju, onda se radi o primeni najboljih primera dobre prakse i iskustava u pomenutoj oblasti. 
 
 
 
“Digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima predstavlja prvi korak u digitalizaciji privrede”, izjavila je ministarka privrede Republike Srbije Anđelka Atanasković prilikom predstavljanja softvera koji je razvijen za potrebe Ministarstva privrede, takođe uz podršku projekta RELOF2, a koji za cilj ima brže i efikasnije poslovanje. 
 
Atanasković je objasnila da sistem omogućuje, ne samo elektronsko podnošenje izveštaja o radu, već i izradu tih izveštaja, čime se dobija jednoobraznost u izveštavanju svih javnih preduzeća i uporedivost podataka, ali i mogućnost izrade analiza, na osnovu čega će biti lakše planiranje i donošenje pravovremenih odluka.
 
 
 
U uvodnom delu konferencije govorili su još direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Rihard Koli, pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić, direktorka RELOF2 projekta Ana Jolović i supervizor projekta Jorgos Hacijagu.
 
U radnom delu konferencije učesnici su predstavili različite teme, tako da se razgovaralo o korporativnom upravljanju u javnom sektoru i koristi od digitalizacije, informacionom sistemu za nadzor nad javnim preduzećima, praktičnoj primeni novog informacionog sistema i finansijskoj analizi poslovanja, kao glavnom instrumentu nadzora. 
 
Konferenciji je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici Gradske uprave i zrenjaninskih javnih preduzeća, zaduženi za oblast finansija i nadzor nad finansijama.  
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6057/Simo_Salapura_Relof_BGD_0.jpg