Obeleženi Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, slava Ministarstva i Dan policije

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, slave Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu organizovali su danas, na Trgu slobode, prezentaciju vozila, opreme i materijalno-tehničkih sredstava i predstavljanje policije u zajednici, uz prigodan prateći program. Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika je, nakon obilaska štandova i upoznavanja s vozilima, opremom i sredstvima koje u svom radu koristi policija, rekao da mu je drago što se, prvi put na ovakav način, Policijska uprava u Zrenjaninu predstavlja građanima. Istakao je da se radi o opremi i sredstvima koja u ovom trenutku policija poseduje, ali da je isto tako značajno primanje u redove policije novih, mladih kadrova.
- Potencijali policije moraju se jačati i kroz modernizaciju opreme, ali i kroz prijem novih kadrova, kao što je i aktuelan konkurs za popunu vatrogasno-spasilačkih ekipa. Policiju u celini čine i vatrogasci-spasioci, saobraćajna policija, kriminalistička policija, čitav spektar delovanja, veoma značajan za svakog građana na teritoriji našeg grada i Republike Srbije - kazao je Santovac i dodao da Grad Zrenjanin na različite načine pomaže Policijskoj upravi.
 
 
 
 
- Sa željom, prvenstveno, da poboljšamo bezbednost svih naših sugrađana, u proteklom periodu pomogli smo našoj Policijskoj upravi kroz nabavku vozila i opreme za kontrolu alkoholizma i narkotika kod učesnika u saobraćaju. Želimo i da, nabavkom kamera i video-nadzora, povećamo bezbednost u učesnika u saobraćaju, ali i svih građana na ulicama, posebno mladih - rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac
 
 
 
 
Današnja prezentacija Policijske uprave Zrenjanin posebno je bila zanimljiva deci. Imala su priliku da se upoznaju s vozilima i opremom koju policija koristi, da sednu u vozila, obuku opremu, da saznaju kako se uzimaju otisci prstiju od strane forenzičara, a za kraj su uživala u skakanju u bari vatrogasne pene.  
 
Smotru vozila koja se danas koriste u Policijskoj upravi “predvodio” je popularni “fića” - Zastava 750, koju je policija koristila pre više od pola veka. Razumljivo, i ovo vozilo izazvalo je veliku pažnju prisutnih na Trgu slobode. Stariji su ga gledali s nostalgijom, a mlađi su, verovatno po prvi put, imali priliku da vide kako je jedno policijsko vozilo izgledalo pre više decenija...
 
 
 
 
Ovakva manifestacija se po prvi put organizuje na nivou cele zemlje, u svim policijskim upravama, s ciljem da podseti na dugu tradiciju i približi građanima deo svojih aktivnosti u okviru lokalne zajednice. 
 
Tradicija obeležavanja slave vuče korene iz 1862. godine, kada je Zakonom o Ustrojstvu Centralne državne uprave (22. marta) obnovljene Srbije Ministarstvo vojno razdvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 15. do 17. juna te godine srpska žandarmerija je odigrala presudnu ulogu u sukobima oko Čukur česme i tokom bombardovanja Beograda. Nešto više od stotinu žandarma suprotstavilo se nekoliko stotina puta jačoj turskoj sili i praktično spaslo Beograd i Srbiju. Kako se prvi sukob odigrao na Duhove, 15. juna, ovaj dan je usvojen kao slava srpske žandarmerije. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6087/Dan_policije_Zrenjanin_0.jpg