Održana završna svečanost 47. “Pesničke štafete” - trajanje i opstajanje, uprkos brojnim izazovima

Završna svečanost 47. “Pesničke štafete” održana je danas na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, koja u kontinuitetu, od 1975. godine, organizuje tu književnu manifestaciju. Uz “Zmajeve dečje igre” ubraja se među naše najstarije manifestacije za decu, uz jedinstven koncept u kom gostujući književnik tokom devet dana posećuje više od 50 škola u srednjem i severnom Banatu i opštini Titel, predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Na završnoj svečanosti predstavlja se 12 najuspešnijih pesama i dodeljuju nagrade njihovim autorima. 
 
 
 
 
Grad Zrenjanin glavni je pokrovitelj manifestacije. Obraćajući se prisutnima na početku današnje svečanosti, zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je “Pesnička štafeta” ponos biblioteke i ponos grada, jer se radi o manifestaciji koja dugo traje i koja je po mnogo čemu specifična.
- Prvenstveno zalaganjem zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci ona traje u ovakvom obimu, a sada čujemo da od naredne godine dobija i novu, međunarodnu dimenziju i karakter. Učešće u “Pesničkoj štafeti” prihvata veliki broj dece, ne mogu, naravno svi biti pobednici ili učestvovati na završnoj svečanosti, ali su svi imali priliku da se druže s gostujućim književnikom, razgovaraju, prezentuju svoje radove, a ono što treba negde da im ostane, jeste ljubav prema čitanju, prema knjizi kao velikom prijatelju. Grad Zrenjanin biće uvek tu da pomogne i podrži ovu manifestaciju i stojimo na raspolaganju Gradskoj narodnoj biblioteci, uz želju da “Pesnička štafeta” još dugo traje - poručio je Saša Santovac.  
 
 
 
 
Taj novi momenat za iduću godinu, međunarodni karakter “Pesničke štafete”, najavio je direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić i rekao da je s književnikom Goranom Rakićem iz Saveza Srba Rumunije dogovoreno uključivanje u program manifestacije srpske škole u Temišvaru.  
- Već od sutra okrećemo se narednoj, 48. “Pesničkoj štafeti”. Naš pesnički karavan pamti i dobre sedamdesete, inflatorne osamdesete, ratne devedesete i strahote NATO agresije. Iz potonjih godina pandemije, izvlačimo se i pokazujemo da nema klonuća i predavanja, da trajemo i opstajemo uprkos brojnim izazovima. Pesnička reč trijumfuje upravo u oskudnim vremenima, a danas, u informacionoj eri, reči sklada i harmonije ostaju lekovite za prezasićene informacione kanale. Škole, uz pomoć gostujućeg književnika i nastavnika, pletu tu pesničku mrežu poput, kako je to jedan veliki pesnik rekao, “pauka na staroj gredi, jer to vredi, to stvarno vredi!” - istakao je Bjelogrlić. 
 
Ove godine gostujuća književnica je Nikoleta Novak, kojoj je, povodom 47. “Pesničke štafete”, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" objavila roman “Zvali su me...” Počastvovana je što je imala priliku da vodi “Pesničku štafetu”, uz sva velika književna imena tokom njenog trajanja.
- Zaista je u pitanju doživljaj, videti svu tu decu, mesta, ljude, prirodu, za mene je to bilo potpuno neočekivano i nemam prave reči hvale i što sam imala privilegiju da se sa svima družim. Deca su sjajna, toliko su se potrudila i napisala pesama da smo imali muku da odaberemo finaliste - izrekla je svoje impresije Nikoleta Novak.  
 
 
 
 
Proglašeni su potom i najuspešniji učesnici ovogodišnje “Pesničke štafete”, koji su pročitali svoje radove. U konkurenciji nižih razreda osnovnih škola, tri treće nagrade osvojili su Katarina Stojanov, OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, za pesmu „Nebeski vozači“, Eljbedin Muja, OŠ „Adi Endre“ Torda, za pesmu „Reciklaža“ i Aleksej Nemešić, OŠ „Đura Jakšić“ Perlez, za pesmu „Pšenica“. Dve druge nagrade pripale su Angeli Milošević, OŠ "Aleksa Šantić" Sečanj, za pesmu „Melek: pesma o konju“ i Vukašinu Miloševiću, OŠ „Đura Jakšić“ Međa, za pesmu „Rale i trešnje“. Prvu nagradu dobio je Dušan Antić, učenik trećeg razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin, za pesmu „Imati 10“.
       
Među učenicima starijih razreda, treće mesto osvojili su Nina Filipović, OŠ “Mladost“ Tomaševac, za pesmu „Hvala ti, mama“, Anja Stjepanović, OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo, za pesmu „Virus“ i Predrag Glušac, OŠ „Nikola Tesla“ Banatsko Karađorđevo, za pesmu „Po mišljenju psihologa“. Druga nagrada pripala je Sanji Pešut, OŠ “Aleksa Šantić“ Sečanj, za pesmu „Ljudi koji ne vole kišu“ i Milici Šujici, OŠ „Petar Kočić“ Čestereg, za pesmu „Vrisak“. Najuspešnija je Anđela Đerđov, učenica sedmog razreda OŠ „Stanko Krstin“ Radojevo, za pesmu “Jabuka“. 
 
Posebne poklone za najuspešnije mlade pesnike i ovoga puta su obezbedile kompanije “Telekom” i “Gomeks”, čiji su predstavnici i uručili nagrade, kao i izdavačke kuće “Kreativni centar”, “ProPolis Books” i “Pčelica”. Manifestacija od značaja za Grad Zrenjanin, i ove godine realizovana je uz podršku Grada Zrenjanina, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Završnu svečanost uveličali su i učenici OŠ “Bratstvo i jedinstvo” iz Belog Blata, izvođenjem muzičke i dramske tačke, za koje ih je pripremala nastavnica Adela Obšust. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6056/Pesnicka_stafeta_0.jpg