Potpisan ugovor u Kraljevu - Zrenjanin među gradovima u Srbiji sa najviše izdvojenih sredstava za sufinansiranje programa energetske sanacije

Grad Zrenjanin opredelio je 10 miliona dinara za sufinansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je još 7,4 miliona, o čemu su danas u Kraljevu potpisali ugovor potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Jelena Travar Miljević. 
 
 
 
Ugovore je ministarka potpisala sa predstavnicima 67 gradova i opština, a Zrenjanin je među osam lokalnih samouprava koje su izvojile najviše sredstava za ovu namenu. Kada se dobijenim sredstvima doda učešće građana, koje će iznositi 50 odsto vrednosti investicije, ukupna sredstva Grada Zrenjanina u okviru Programa energetske sanacije dostižu 35 miliona dinara. Predviđa se zamena stolarije, fasadne izolacije i sistema za grejanje na stambenim objektima. 
“U pitanju je veliki projekat, koji će se realizovati u nekoliko narednih godina”, rekla je ministarka Mihajlović i objasnila naredne korake koji slede u realizaciji ovog programa.
 
“Slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave - sa preduzećima koje će izvoditi  radove, a potom i sa građanima. Da ne bi bilo nerealnih cena biće određena maksimalna, i lokalne samouprave će javno saopštiti koje su to kompanije, a istovremeno će raspisati i poziv zainteresovanim građanima. Prve ugovore sa građanima očekujemo u avgustu”, kazala je Mihajlovićeva.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da Zrenjanin želi da bude među lokalnim sredinama u Srbiji koje prednjače u programima energetske efikasnosti i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, te da je u skladu s tim i opredeljen iznos od 10 miliona dinara za Program energetske sanacije stambenih zgrada. 
“Ovim se nastavljaju naše aktivnosti u okviru “Zelene agende” Republike Srbije, s ciljem da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti. Nadam se da će Program energetske sanacije stambenih objekata, kom smo danas i zvanično pristupili, biti dugoročnog karaktera, jer su naši sugrađani za njega veoma zainteresovani”, kazao je gradonačelnik, povodom današnjeg potpisivanja ugovora.
 
Jedinice lokalne samouprave, uvrštene u ovaj program, i Ministarstvo rudarstva i energetike subvencionisaće sa skoro 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata - opštine i gradovi izdvojili su 235, a ministarstvo 224 miliona dinara. S obzirom da polovinu sredstava obezbeđuje država, a drugu polovinu građani, to znači da će za ovu namenu biti utrošeno ukupno oko 920 miliona dinara. Energetski efikasnija domaćinstva mogu da donesu značajne uštede na računima. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6096/Ugovor_Kraljevo_0.jpg