Prezentacija vozila, opreme i materijalno-tehničkih sredstava i predstavljanje policije u zajednici, u nedelju, 20. juna, na Trgu slobode, od 15 - 17 časova

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, slave Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu organizuju u nedelju, 20. juna, na Trgu slobode, prezentaciju vozila, opreme i materijalno-tehničkih sredstava i predstavljanje policije u zajednici, uz prigodan prateći program, koji počinje u 15 i trajaće do 17 časova.  
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova - Policijska uprava Zrenjanin i Grad Zrenjanin pozivaju građanke i građane Zrenjanina da prisustvuju ovom događaju. 
 
Ovakva manifestacija se po prvi put organizuje na nivou cele zemlje, u svim policijskim upravama, s ciljem da podseti na dugu tradiciju i približi građanima deo aktivnosti policije u okviru lokalne zajednice. 
 
Tradicija obeležavanja slave vuče korene iz 1862. godine, kada je Zakonom o Ustrojstvu Centralne državne uprave (22. marta) obnovljene Srbije Ministarstvo vojno razdvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 15. do 17. juna te godine srpska žandarmerija je odigrala presudnu ulogu u sukobima oko Čukur česme i tokom bombardovanja Beograda. Nešto više od stotinu žandarma suprotstavilo se nekoliko stotina puta jačoj turskoj sili i praktično spaslo Beograd i Srbiju. Kako se prvi sukob odigrao na Duhove, 15. juna, ovaj dan je usvojen kao slava srpske žandarmerije. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6084/Grad_0.jpg