Sastanak s predstavnicima “Metito Korporacije”: početak radova u novembru, rok za završetak dvadeset meseci

Grad Zrenjanin i kompanija “Metito” intenzivno rade na pripremi tehničke dokumentacije i ishodovanja građevinske dozvole, a očekivanja obe strane su da početak radova na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina bude u novembru ove godine, saopšteno je danas nakon radnog sastanka u Gradskoj kući. Novinarima su se obratili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Izvršnog odbora “Metito Korporacije” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Rami Gandur. Sastanku su, ispred Grada Zrenjanina, prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić
 
Zamenik gradonačelnika rekao je da gradnja postrojenja za tretman otpadnih voda znači i mnogo bolje uslove za život građana Zrenjanina, ali da donosi i druge pogodnosti. 
- Dobijamo mogućnost da krenemo u izmuljavanje Begeja i dovedemo ga na nivo kakav ima u Rumuniji. Otvaramo četrdeset novih radnih mesta, ali i stvaramo još povoljnije uslove za dovođenje novih investitora koji u svojim zahtevima žele da znaju i kakav je tretman otpadnih voda u Zrenjaninu, tako da je to neophodan uslov za dalji razvoj grada. 
 
 
 
Santovac je pomenuo i dugotrajan problem prisutan svake godine, kada se, zbog rasta nivoa reke Tise, zatvara ustava u Stajićevu i Begejom šire neprijatni mirisi i zagađenja i dodao da je to takođe jedan od problema koji će biti rešen izgradnjom prečistača. Naznačio je i dalje korake u fazi realizacije projekta. 
- Nakon potpisivanja ugovora između Grada i kompanije “Metito” u segmentu smo davanja urbanističko-tehničkih uslova za pripremu lokacije, na osnovu upita projektanata kompanije, a potom i građevinske dozvole. Po tom pitanju su se već izjasnila naša nadležna komunalna preduzeća i ustanove, a potrebno je i doneti još jednu skupštinsku odluku, na osnovu koje će se uputiti zahtev Vladi Republike Srbije za ustupanje građevinskog zemljišta bez naknade - kazao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.   
 
 

Predsednik Izvršnog odbora “Metito Korporacije” Rami Gandur istakao je da se realizacija projekta u potpunosti odvija prema rokovima i planovima, definisanim zajedno s Gradom Zrenjaninom. Zahvalio se građanima Zrenjanina i lokalnoj samoupravi na izuzetnoj podršci i razumevanju značaja ovog projekta i naglasio da će “Metito” biti dugoročan i pouzdan partner u daljem razvoju grada. 
- Završeno je projektantsko rešenje, takođe i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, obezbeđeno je finansiranje i trenutno smo u procesu ishodovanja građevinske dozvole. Naša namera je da izgradnja krene u novembru, a da rok završetka gradnje bude dvadeset meseci. Grad će imati benefite i kroz zapošljavanje oko 40 radnika u postrojenju, ali ja želim da istaknem da je ovo prvenstveno projekat zaštite životne sredine i da, njegovom implementacijom i rezultatima, građani Zrenjanina mogu očekivati da reka Begej bude u potpunosti u skladu s ekološkim parametrima i da se životno okruženje građana Zrenjanina u tom pogledu značajno popravi.
 
Govoreći o tehnološkim zahtevima koji su se nametnuli u toku tehničke pripreme projekta, Gandur je objasnio da je “Metito Korporacija” sprovela temeljnu i dugoročnu studiju i analizu, kako u pogledu trenutnog stanja otpadnih voda grada Zrenjanina, tako i onog što se može očekivati na osnovu planiranog privrednog razvoja.
- To je tehnologija i znanje kojim se ponosimo i koje smo implementirali i u sisteme do deset puta veće i zahtevnije nego što su potrebe grada Zrenjanina. “Metito” je, primera radi, najveći strani investitor u oblasti prečišćavanja otpadnih voda u Kini, gde upravljamo sa osam gradskih i tri velika industrijska postrojenja, a potpisali smo i prvi koncesioni ugovor u Saudijskoj Arabiji kapaciteta prečišćavanja 200 hiljada kubnih metara na dan. “Metito” u različitim državama, podnebljima, temperaturama, kvalitetima otpadnih voda i standardima zaštite životne sredine ima i više nego adekvatna iskustva i građani Zrenjanina mogu biti sigurni da imaju iskusnog i pouzdanog partnera u realizaciji ove investicije - poručio je Rami Gandur. 
 
 
 
Podsećamo, ugovor o izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu potpisali su početkom novembra prošle godine gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Valid Madvar, potpredsednik kompanije “Metito”, u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i otpravnika poslova ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Ibrahima Ali Al Darmakija. Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma naše zemlje i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.
 
Obaveze Grada Zrenjanina u realizaciji projekta nisu finansijske prirode već podrazumevaju obezbeđenje građevinskog zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda. Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina gradiće se na obodu industrijske zone “Jugoistok - Ečka”, sa desne strane državnog puta Zrenjanin - Beograd, u blizini benzinske stanice “NIS”.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6079/Metito_jun_2021_0.jpg