Donacija Rotari kluba svim zrenjaninskim osnovnim školama - dronovi i stručna obuka, za unapređenje digitalne i informatičke pismenosti

Na svečanosti održanoj danas u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu upriličeno je potpisivanje ugovora i uručena donacija - bespilotne letelice - dronovi, uz realizaciju stručne informatičke obuke, između Rotari kluba Zrenjanin i predstavnika svih 28 osnovnih škola sa teritorije grada. Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma “Za lepšu školu”, koji je inicirao Rotari distrikt Srbije i Crne Gore i potpisao ga sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Osim predstavnika škola sa teritorije našeg grada, svečanosti su prisustvovali i takođe potpisali ugovor o donaciji i predstavnici škola iz Žablja.
 
Prethodno je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio prijem u svom kabinetu za čelnike Rotari distrikta Srbije i Crne Gore i Rotari kluba Zrenjanin. 
 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima u Baroknoj sali, uz dobrodošlicu gostima, gradonačelnik je istakao da su se okupili lepim i korisnim povodom. Zahvalio se na donaciji i istakao dobru saradnju lokalne samouprave sa Rotari klubom Zrenjanin na realizaciji različitih projekata od značaja za lokalnu zajednicu.
- Veoma cenimo njihovu brigu o našem društvu u celini, a naročito prema našim najmlađim sugrađanima. Saradnja je ovoga puta u oblasti obrazovanja, i u eri digitalizacije i informatičke pismenosti mislim da je ovo korak koji će omogućiti dodatnu vrednost, kada je u pitanju nastava u našim osnovnim školama. Važno je da se digitalna pismenost razvija, pre svega kod najmlađih, ali je još važnije da se deca što ranije zainteresuju za programiranje. U tome je i značaj ovog projekta, posebno ako uzmemo u obzir da on uključuje edukaciju i stručno osposobljavanje nastavnika i profesora, ali i podizanje digitalnih kompetencija nastavnika koji već imaju znanje, da bi ga što adekvatnije preneli na učenike - kazao je gradonačelnik i izrazio spremnost Grada Zrenjanina da i u narednom periodu s Rotari klubom u Zrenjaninu partnerski sarađuje na realizaciji ovakvih i sličnih projekata. 
 
 
 
 
Obratila se i Zorica Jestrović, guverner Rotari distrikta Srbije i Crne Gore, uz zadovoljstvo što se danas završava veliki projekat, global grant i što je primetna odlična saradnja između lokalne samouprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari zajednice Srbije i Crne Gore, u ovom trenutku na čelu s Rotari klubom Zrenjanin, u čijem se matičnom gradu održava svečanost.
- U saradnji s ministarstvom smo dogovorili početak i realizaciju ovog projekta i tom prilikom istakli da nam je cilj da, zajedno sa školama, damo našoj deci alat u ruke. Oni uče teoriju, a mi im dajemo mogućnost da ono što nauče mogu i da primene u praksi i ovo neka bude samo inicijativa, mali korak prema onome što oni stvarno mogu i što će pokazati za nekoliko godina, kada budu savladali korišćenje dronova, a ja verujem da oni u ovom trenutku već znaju puno više od nas. Tu smo da pomažemo i predškolske ustanove, u praćenju savremenih trendova - istakla je Zorica Jestrović.  
 
 
 
 
U ime Rotari kluba Zrenjanin prisutne je pozdravila predsednica Gorjana Ponjević Balani, a potom su direktorima zrenjaninskih škola donaciju uručili gradonačelnik Simo Salapura i predstavnici Rotari distrikta Srbije i Crne Gore i Rotari kluba Zrenjanin.
 
Po završetku svečanosti u Gradskoj kući, predstavnici Rotari distrikta Srbije i Crne Gore i Rotari kluba Zrenjanin posetili su vrtić “Biberče” Predškolske ustanove Zrenjanin, koji se našao među 26 dečjih vrtića u Srbiji, opremljenih mobilnim nameštajem i IKT opremom u okviru projekta Rotari distrikta, global granta “Godine uzleta”. Ugovor o donaciji tom prilikom su potpisali direktor Predškolske ustanove Zrenjanin Vladimir Petrović i Gorjana Ponjević Balani.
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6210/rotarijanciDSC_0.jpg