Na oglednom polju “Zlatica” Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin održan Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin (PSS) organizovala je danas Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata na oglednom polju PSS "Zlatica". 

Brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici zadruga, stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalne samouprave Grada Zrenjanina, bili su u prilici da dobiju informaciju o stanju roda kukuruza, suncokreta i soje i da, obilaskom oglednog polja, steknu uvid u nove sorte hibrida, njihov rast i prinos, kao i da međusobno razmene iskustva iz ove, uvek aktuelne, problematike.

 


Zamenik gradonačelnika Saša Santovac pozdravio je domaćine i goste i zatim, zajedno sa načelnicom srednjobanatskog okruga Snežanom Vučurević, direktorkom PSS Kristinom Salapurom i Ljiljanom Petrović pomoćnica pokrajinskog sektara za poljoprivredu, obišao ogledno polje PSS.


Santovac je ukazao da se Grad Zrenjanin trudi da pruži pomoć poljoprivrednim proizvođačima, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Zrenjanin.
- Imamo niz aktivnosti koje imaju za cilj povećanje i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. U prethodnom vremenskom periodu radili smo analizu zemljišta koja je bila besplatna za poljoprivrednike, a veoma za njih značajna zbog novih useva i praćenja šta se dešava na terenu. Osim toga, poljoprivrednicima smo pomagali kupovinom određene opreme koje omogućavaju bolji uvid stanja na njivama - rekao je Santovac.

 

 

Ukazao je i da se svake godina izdvajaju sredstva iz budžeta grada, između ostalog za izgradnju atarskih puteva koji su poljoprivrednike veoma značajni, što će biti nastavljeno i ove godine.
- Ne smemo zaboriaviti ni direktnu pomoć koja povećava nivo kvaliteta poljoprivrednih proizvoda - rekao je još Saša Santovac.

 


Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin rekla je da je Dan polja jesenjih kultura, ove, kao i prethodnih godina tradicionalno organizovan i da će se prikazivati kukuruz, kao naša najzastupljenija žitarica, soja i suncokret.
Ona je navela da je ova godina bila dosta nepovoljna i okarakterisana kao sušna. 


Ljiljana Petrović ukazala je da će sekretarijat 370 miliona dinara, a moguće i više, plasirati u navodnjavanje jer je to strategija kojom će se voditi i u narednoj godini.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6183/dan_polja_jesenjih_kultura_00.jpg