Projekat “YourJob”: Prvi Okrugli sto na temu “Mladi preduzetnici u Zrenjaninu”

Skupština
U želji da se doprinese uspešnoj realizaciji projekta "YourJob", danas se u hotelu "Vojvodina" održava prvi Ogrugli sto na temu "Mladi preduzetnici u Zrenjaninu". "Karitas Srbije“ zajedno sa ,,Biskupijskim Karitasom Srem“, ,,Karitasom Beogradske nadbiskupije“ i ,,Biskupijskim Karitasom Zrenjanin“ realizuje projekat "Your Job“ koji je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije (ADA), "Karitasa Austrije“ i "Renovabisa".
Projekat se implementira na teritorijama opština Rume i Iriga, Aleksincu kao i u gradu Zrenjaninu, sa tendencijom proširenja kapaciteta i učesnika, kao i partnera u okviru drugih jedinica lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.
 
 
 
Otvaranju okruglog stola prisustvovao je Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina koji je na samom početku pozdravio prisutne.
- Zadovoljstvo mi je da vam se obratim u ime Grada Zrenjanina, Skupštine grada i u svoje lično ime, poželim uspešan rad, a gostima želim prijatan boravak u našem gradu. Grad Zrenjanin pruža punu podršku svim naporima i inicijativama za pomoć mladim ljudima u zapošljavanju, edukacijama, obukama, obavljanju stručne prakse i drugim aktivnostima. Jedan od glavnih ciljeva naše lokalne samouprave i nešto na čemu ne prestajemo da radimo, jeste upravo smanjenje nezaposlenosti, otvaranje novih preduzeća i radnih mesta, stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja i ambijenta, pre svega za mlade ljude, koji žele da se u svom gradu bave adekvatnim poslom i zasnuju porodicu, rekao je Janjić i podsetio da je Zrenjanin u proteklom periodu pokazao da je među liderima u našoj zemlji, kada je u pitanju priliv investicija i povoljnih privrednih kretanja, a ovakvim akcijama kao što je današnja, pravimo dobru konekciju između poslodavaca i mladih koji traže posao.
 
 

- Podsetiću samo na neke od projekata koji smo realizovali, a koji su prepoznati i u širim okvirima - u Zrenjaninu je otvoren prvi biznis inkubator u Vojvodini, Startit centar, IKT Klaster, konferencija VEBIZ, novi obrazovni profili u srednjim školama i na Tehničkom fakultetu školuju mlade u deficitarnim zanimanjima, grad sufinansira stručno usavršavanje učenika srednjih škola i studenata, i tako dalje. Zahvaljujem se austrijskoj razvojnoj agenciji, Karitasu Austrije, Srbije i Zrenjanina, svima koji su na bilo koji način uključeni u proces tranzicije od obrazovanja do posla i mladima u Zrenjaninu, Aleksincu, Rumi i Irigu pružaju nove mogućnosti u tom smislu. Želim vam još jednom svima uspešan rad, kvalitetnu razmenu iskustva i što više dobrih poslovnih ideja i rezultata u narednom periodu, rekao je Janjić.
 
 
 
Cilj projekta je povećanje zapošljivosti mladih putem osnaživanja za izlazak na tržište rada, razvijanjem kompetencija za traženje posla, motivisanjem mladih, pripremom za radno iskustvo, pružanjem pomoći i podrške mladima da ostvare konkurentnost na tržištu rada, uz kampanju podizanja svesti i veće spremnosti poslodavaca da uključe mladu radnu snagu u svoja preduzeća. Korisnici projekta su mladi od petnaest do trideset godina kao teže zapošljiva kategorija, i to pre svega oni koji su dugoročno nezaposleni, korisnici socijalne pomoći, mladi s invaliditetom, romska zajednica, dok je šira društvena zajednica svakako indirektni korisnik projekta.
 
O svemu o tome govorila je Milica Bogdanov, predstavnik Inkubatora za mlade u Zrenjaninu.
- Oko 800 mladih je prošlo kroz „YourJob“ projekat za mlade u Zrenjaninu i sa velikim brojem njih smo uspeli da ostvarimo konkretne korake ka njihovom zapošljavanju, a da pritom uključimo one najugroženije i tu zaista, najveću zahvalnost upućujem Centru za socijalni rad i Centru za pružanje usluga socijalne zaštite – Most iz Zrenjanina, koji su tu, zajedno sa nama uspeli da zajedničkom podrškom podržimo one kojima je to i najpotrebnije, tako da su oni, sastavni deo našeg projekta, rekla je Bogdanova i dodala da se trude da uključe sve zainteresovane strane, ali da su tu poslodavci najvažniji.
 
- Kroz obuke, kurseve i kroz različite radionice, trudimo se da naše mlade dugoročno zaposlimo, ali poslednju odluku uvek donosi poslodavac i zato nam je saradnja sa poslodavcima jedan od pririteta, jer na taj način uspevamo da saznamo njihove potrebe, a da obukom mladih uspemo da odgovorimo na te potrebe,  i to je zapravo taj magični krug dugoročnog zapošljavanja, zaključuje Bogdanova.
 
 
 
Cilj je jasan, saradnja s kandidatima, a i saradanja sa poslodavcima. Prvi Okrugli sto u Zrenjaninu, okupio je predstavnike Austrijske razvojne agencije, predstavnike "Karitasa", kao i mlade poslodavce i preduzetnike sa teritorije grada Zrenjanina.
 
Program pokretanja preduzetništva pored usavršavanja za razvoj preduzetništva, mentorstva i stručne i tehničke podrške, podrazumeva grantove, odnosno bespovratna sredstva namenjena za pokretanje privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća u iznosu do 5200 € (u dinarskoj protivvrednosti) po biznis ideji.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6196/mladi_preduzetniciDSC_0.jpg