Nemački program GIZ prepoznao RCR “Banat” i grad Zrenjanin kao primer dobre prakse iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti

U okviru projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Republici Srbiji“ koji finansira nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, u okviru Nemačke klimatske i tehnološke inicijative, a sprovodi u saradnji sa GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, u prethodna tri dana organizovao je studijsku posetu članovima Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Nišavskog regiona.
 
Cilj posete bio je upoznavanje gostiju sa radom Regionalnog centra za energetsku efikasnost “Banat” i primerima uspešnih projekata Grada Zrenjanina, kroz razmenu informacija, znanja i praktičnih iskustava, te posete primerima dobre prakse na našoj teritoriji.
 
 
Na danas održanoj konferenciji u hotelu “Vojvodina“ na temu primera dobre prakse iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti grada Zrenjanina, govorio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.
- Veliko mi je zadovoljstvo što je nemački program GIZ prepoznao naš grad i naš region kao primer dobre prakse. Uzimajući u obzir važnost i značaj zaštite životne sredine, grad Zrenjanin je maksimalno posvećen projektima i aktivnostima u ovoj oblasti. U saradnji sa našim Regionalnim centrom “Banat,” a kroz projekat koji je finansiran iz sredstava programa EU, početkom godine formirali smo Regionalni centar za energetsku efikasnost i izgradili prvu “pametnu zgradu” u Banatu. Delegacija je juče bila u prilici da obiđe centar i vidi zgradu. Drago mi je da je naš Centar brzo prepoznat i uključen u GIZ-ov projekat „Razvoj održivog tržita bioenergije u Republici Srbiji“, kaže Santovac.
 
 
 
Još jedan značajan rezultat ovog projekta podrazumeva sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Nabavljena je najsavremenija opreme za termovizijsko snimanje, dron i termovizijska kamera poslednje generacije.
- Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima, raspolažemo sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina. Nadam se da će im ova tri dana u Zrenjaninu biti inspiracija za neke nove ideje i projekte. Želim da se zahvalim GIZ programu na podršci i saradnji, sa željom da se kroz neke nove projekte ta saradnja nastavi i u narednom periodu, rekao je još Santovac.
 
Poseta će omogućiti bolje integrisanje Nišavskog regiona, u okviru Međuregionalne energetske platforme Srbije, čiji su osnivači Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” i Regionalni centar za energetsku efikasnost “Banat”.
 
 
 
Prema rečima Irene Živković, direktorke RCR “Banat”, ovo je projekat koji se privodi kraju, odnosno traje do kraja godine i da je ovo treća godina kako se realizuje.
- Predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, naučnih institucija su obišli neke projekte i lokacije odnosno primere dobre prakse na našoj teritoriji, rekla je Živković i napomenula da je GIZ prepoznao RCR “Banat” i Grad Zrenjanin kao primer dobre prakse i da ono što se očekuje u narednom periodu jeste novi program GIZ - a koji je danas predstavljen, sa željom i nadom da u narednom periodu “Banat” bude uključen kao deo teritorije na kojoj će se realizovati ovaj projekat.
 
Delegacija je ovih dana bila u prilici da vidi primer dobre prakse na privatnom gazdinstvu, Biofarmu “Šokšić” u Tarašu, takvi primeri su jako važni i grad će pružiti maksimalnu podršku svima koji u narednom periodu budu pokretali poslove u domenu korišćenja obnovljivih izvora energije. Takođe, delegacija je na licu mesta videla demonstraciju rada drona namenjenog termovizijskom snimanju. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6277/rc_banat_santovac0.jpg