Sinoć u Narodnom muzeju otvorena izložba “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti”

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti” čiji je autor Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog Muzeja.

 

 

Izložbu je svečano otvorila pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević.

 


Ove godine navršava se 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja Žarko Zrenjanin. Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag u brojnim sferama života, ne samo grada, već i mnogo šire.

 

 

Ona pripada najužem krugu industrijskih preduzeća čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja. Imajući u vidu aktuelni jubilej i prethodne inicijative, obaveza Muzeja bila je da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj burnoj prošlosti i umetničkoj senzibilnosti koja je uvek pratila stilske epohe i savremenost u oblikovanju nameštaja.

 

 

Industrija nameštaja u Zrenjaninu prešla je dug put od male tapetarske radionice Antona Bencea do automatizovane proizvodnje sa više od 800 zaposlenih radnika. Njen uspon nije bio pravolinijski, pa je stoga često morala da se menja i prilagođava potrebama tržišta i društveno-istorijskim okolnostima. Tako je bilo sve do poslednjih decenija XX veka, kada nije uspela da preskoči još jednu stepenicu i izbegne sudbinu jedne države u nestajanju.

 

 

O nekadašnjem značaju ove industrije danas svedoče patenti, nagrade, izbledele fotografije, ali, pre svega, prvoklasan nameštaj koji je i dalje u upotrebi u brojnim domovima i javnim institucijama. Ostaje nam nada da će mlada kompanija Halas i niz gradskih zanatskih radionica nastaviti sa tradicijom proizvodnje umetničkog nameštaja čiji su temelji udareni još davne 1861. godine.

 

 

Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama XIX pa sve do kraja XX veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne. Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnica i dr.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6287/izlozba_namestaj_00.jpg