Broj kupljenih seoskih kuća na teritoriji Grada Zrenjanina, na konkursu Ministarstva za brigu o selu, zaokružen na dvadeset

Član Gradskog veća Grada Zrenjanina Dejan Damjanović, u ime Grada Zrenjanina, potpisao je u petak, u Ministarstvu za brigu o selu, ugovore sa još dva korisnika Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, čime je ukupan broj takvih kuća na teritoriji grada zaokružen na dvadeset. 
 
Dve poslednje kupljene kuće nalaze se u Botošu i Elemiru, a korisnici su porodice Stević i Jančikin, sa trenutnim prebivalištem u Zrenjaninu.  
 
Podsećamo, prvi ugovori s novim korisnicima kuća u Elemiru, Aradcu, Perlezu i Melencima potpisani su 7. septembra, a nakon toga, u nekoliko navrata, nove vlasnike dobile su prazne kuće u ukupno 12 naseljenih mesta na teritoriji Zrenjanina - Belo Blato (4 kuće), Melenci (3), Elemir, Tomaševac i Banatski Despotovac (po dve) i Perlez, Aradac, Zlatica, Lazarevo, Stajićevo, Orlovat i Botoš (po jedna kuća). 
 
 
 
Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.
 
Prvobitno je za ovaj Program Vlada Republike Srbije opredelila 500 miliona dinara, ali je, zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan, na predlog Ministarstva za brigu o selu, na 686,5 miliona dinara. Do 1. novembra, do kada je bio rok za prijavljivanje, podneto je zahteva za 945 kuća, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara.
 
 
 
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić početkom decembra je izjavio da je, u okviru navedenog programa, podeljena 651 kuća, a od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo. 
 
U Zrenjaninu je takvih slučajeva osam - sedam porodica sa prebivalištem u gradu Zrenjaninu odlučilo se za preseljenje u neko od sela, dok će se u Belom Blatu naseliti i jedna porodica iz Beograda.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6330/ministar_krkobabic_perlez_00.jpg