Održana sednica Gradskog veća - prihodi od otuđenja gradskog građevinskog zemljišta u ovoj godini skoro 60 miliona dinara

Grad Zrenjanin u toku ove godine objavio je dva oglasa za otuđenje većeg broja parcela gradskog građevinskog zemljišta, od čije je prodaje prihodovano skoro 60 miliona dinara, istaknuto je na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura i na kojoj se deset tačaka dnevnog reda odnosilo upravo na predloge rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta. 
 
 
 
 
Izvestilac po toj temi, Violeta Kučanda Bogasenieva, iz Odeljenja za imovinsko - pravne poslove i upravljanje imovinom, rekla je da su, na osnovu poslednjeg objavljenog oglasa, predložena rešenja o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta na ukupnoj površini od 34.888 kvadratnih metara, odnosno skoro 3,5 hektara.
- Tri parcele namenjene su izgradnji poslovnih i drugih sadržaja i gradnji objekata višeporodičnog stanovanja, dok su preostale parcele opredeljene za individualnu stambenu izgradnju. Samo za parcelu u Ečki, namenjenu izgradnji oko 300 stanova, investitor “Linglong” uplatio je iznos od skoro 14 miliona dinara - navela je Kučanda Bogasenieva. 
 
 
 
 
Predsedavajući Gradskog veća, gradonačelnik Simo Salapura, istakao je takođe da su današnju sednicu obeležile tačke koje se tiču poslednjeg oglasa o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta. 
- Zabeležena je tom prilikom i jedna novina - najveća prodata parcela po površini u nekom od naseljenih mesta na našoj teritoriji, u Ečki, veličine 28 hiljada kvadratnih metara i u vrednosti od 14 miliona dinara, za izgradnju obejkata kolektivnog stanovanja, investitora “Linglong”, namenjenih rezidencijalnom stanovanju, kao i za stanove srpskim i kineskim radnicima, zaposlenim u samoj kompaniji. Za Grad Zrenjanin to je dobar pokazatelj da, pored dovođenja najvećih investitora, imamo i značajan rast stanogradnje. U ovom momentu, na teritoriji Grada Zrenjanina otvoreno je više od deset gradilišta novih stanova, što najbolje ide u prilog činjenici da prisustvo investitora pokreće i lokalne ekonomske prilike - rekao je gradonačelnik nakon sednice.   
 
Pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković obrazložila je dve odluke koje se tiču primene novih obrazaca i smernica za izveštaje o realizaciji programa poslovanja javnih,  javno-komunalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zrenjanin.  
- U pitanju su preduzeća i ustanove uključene u Projekat "Reforma lokalnih finansija u Srbiji" (RELOF), i s obzirom da je Grad Zrenjanin učesnik u tom projektu, neophodno je u praksi primeniti novu proceduru izveštavanja poslovanja javnih preduzeća i ustanova, s ciljem unapređenja u upravljanju javnim finansijama - rekla je Vučković. 
 
 
 
 
Današnjoj sednici Gradskog veća, uz gradonačelnika i njegovog zamenika, prisustvovalo je devet članova tog tela, koji su još utvrdili Predlog Zaključka o donošenju Godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2021. godinu,  kao i Predlog Odluke o izmenama Odluke o pristupanju izradi plana razvoja grada Zrenjanina za period od 2021. do 2028. godine.
 
Utvrđen je Predlog Odluke o izmeni Odluke o parkiranju vozila, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju ''Javnog preduzeća za urbanizam'' Zrenjanin.  
 
Nekoliko donetih odluka tiču se oblasti zaštite životne sredine, a u pitanju su Predlog Odluke o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno – privatnog partnerstva u cilju obavljanja poslova komunalne delatnosti zoohigijene (sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) i suzbijanja korovske biljke ambrozija i emerznih korova na javnim površinama grada Zrenjanina, Predlog Odluke o obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene, Predlog Odluke o određivanju i obavljanju komunalne delatnosti suzbijanje emerznih korova kao i Predlog Odluke o određivanju i obavljanju komunalne delatnosti suzbijanje korovske biljke ambrozija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6307/gradsko_vece_01_12_0.jpg