Danas je praznik Prepodobne Melanije Rimljanke, slava prvog ženskog manastira u Banatu, u Zrenjaninu - liturgiju služio Episkop banatski Nikanor

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu. Važi za zaštitnicu žena i devojaka, a njenom imenu posvećen je prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj, u gradu Zrenjaninu, na obodu naselja “Šumice”.  
 
Manastir Svete Prepodobne Melanije Rimljanke osnovao je Episkop banatski dr Georgije Letić 1935. godine, a prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića. Na čelu manastira danas je igumanija Marija. 
 
 
 
 
Praznik Prepodobne Melanije Rimljanke obeležen je danas u zrenjaninskom manastiru, a Svetu liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, uz prisustvo više sveštenika SPC Eparhije banatske. Dočeku episkopa je u porti manastira prisustvovalo više vernika, a liturgiji je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Manastir Svete Prepodobne Melanije Rimljanke danas, svojim izgledom i duhovnom ulogom, daje vredan doprinos verskom životu grada i sabornosti njegovih stanovnika. Arhitektura manastira podržava vizantijski stil. Na južnom delu starog konaka iz 1935. godine, podignut je 1990. godine nov manastirski konak u moravskom stilu. Ikonostas je radio vršački slikar Svetislav Vuković 1937. godine. 
 
 
 
 
Na Bogorodičinom tronu nalazi se ikona “Bogorodice Arapske sa Hristom” nepoznatog slikara, a u oltaru ikona “Raspeće Hristovo”, slikano na platnu u lazurama. U kapelici na “Vodicama” je ikona “Bogorodice sa Hristom” i ikona Svetog Nikole iz 1899. godine. Na Časnoj trpezi u oltaru čuva se staro prestono Jevanđelje iz 1663. godine i bakrotisk grčkog "Antimisa", načinjen u Beču 1772. godine.
 
Na manastirskom imanju nalazi se desetak grobova počivših monahinja, a podignuta je i nova kapela. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6379/manastir_melanija_2022_0.jpg