Obaveštenje o izlaganju na uvid dela Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Zrenjanina

Na osnovu člana 14. stav 1. i čl. 15. i 21. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (''Službeni glasnik RS'', br. 104/09 i 99/11) i tač. 9. i 10. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku (''Službeni glasnik RS'', br. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 i 16/22), Gradska uprava grada Zrenjanina 

IZLAŽE NA UVID DEO JEDINSTVENOG BIRAČKOG SPISKA ZA PODRUČJE GRADA ZRENJANINA
 
Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju grada Zrenjanina, izložen je u sedištu Gradske uprave grada Zrenjanina, ul. Trg slobode, br. 10, kancelarija br. 13.
 
Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.
 
Zahteve za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada Zrenjanina mogu podneti Gradskoj upravi u vremenu od 08,00 do 14,00 svakog radnog dana najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska 18.03.2022. godine. 
 
Nakon zaključenja biračkog spiska, pa sve do 72 časa pre dana izbora, upis birača u birački spisak vrši Ministarstvo nadležno za poslove uprave. Zahtev za promene u biračkom spisku može se podneti neposredno nadležnom Ministarstvu ili Gradskoj upravi. 
 
Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.
 
Građani mogu od raspisivanja  izbora za narodne poslanike Narodne skupštine /predsednika Republike Srbije, do najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska 12.03.2022. godine podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji grada Zrenjanina (izabrano mesto glasanja). Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka. 
 
Posebno se pozivaju građani sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina, koji će do 03.04.2022. godine  steći punoletstvo, samim tim i biračko pravo, da izvrše uvid u birački spisak i po potrebi zahtevaju neophodne promene u biračkom spisku uz potrebne dokaze.
 
U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške gradske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podatka o ličnosti. 
 
Uvid u Jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskog broja lične karte.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6417/Grad_0.jpg