Održana tribina “Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”

Tribina pod nazivom “Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova” održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.
Ovaj skup održan je u organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ sa ciljem da predstavi i približi javnosti nacionalne ciljeve u pomenutim oblastima, ali i da upozna građanke – potencijalne korisnice podsticajnih mera države sa pravima koja su im dostupna u toj oblasti.

 

 

Prisutnima su se obratili Dajana Paunović, osnivačica i upravitelj Fondacije „Dajana Paunović“, Diana Milović, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Marko Matić, predsednik UO Fondacije „Dajana Paunović“, a ispred Grada Zrenjanina pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević.

 

 

Dajana Paunović , koja je govorila o praktičnim iskustvima i mogućnostima za delovanje nevladinog sektora u oblasti ravnopravnosti polova i populacione politike, istakla je da Grad Zrenjanin svetli primer dobre prakse i da nije slučajno to što je prva u nizu javnih tribina koje će biti organizovane u naredna dva meseca, održana baš u našem gradu.

 

 

Snežana Vučurević govorila je na temu - Predstavljanje mera u oblasti populacione politike i ravnopravnosti polova koje su donele i sprovode državne institucije Republike Srbije i lokalne samouprave.
Ona je istakla da je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu načinio veliki pomak, kada su u pitanju mere populacione politike, od pomoći pri ostvarivanju roditeljstva, pomoći za novorođeno dete, poklone bebama, kao i otvaranju novih jaslenih i vrtićkih grupa u 14 naseljenih mesta i izgrađena dva nova vrtića u gradu. 

 

 

Takođe, podsetila je ona, Grad izdvaja sredstva za đačke torbe i školski pribor, a od ove godine biće obezbeđene i besplatne knjige za učenike prvih razreda, uz to, Grad finansira troškove putovanja za učenike osnovnih i srednjih škola, učeničke i studentske stipendije i brojne druge mere. 

 

Vučurević je, između ostalog, ukazala i na to da je Zrenjanin je u prethodnim godinama bio jedan od samo dva grada u Vojvodini koji je izdvajao više od tri odsto sredstava iz budžeta za razvijanje pronatalitetne politike. Budžetom za ovu godinu sredstva podrške rađanju i roditeljstvu, kao i deci i porodicama sa decom, predviđena su u iznosu od 65 miliona dinara. 

 

 

Inače, Fondacija „Dajana Paunović“ aktivno se bavi humanitarnim radom i ekonomskim osnaživanjem ugroženih grupa žena, kao i koncipiranjem i aktivnim promovisanjem mera populacione politike. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6407/tribina_dajana_paunovic_00.jpg