U susret Danu pobede - sanirana oštećenja i oplemenjen spomen-park na Bagljašu

U susret obeležavanju 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, kada se tradicionalno svečanost organizuje na nekoliko lokacija u gradu Zrenjaninu, obavljeni su radovi u spomen-parku na Bagljašu, gde Dan pobede zajednički obeležavaju predstavnici Grada Zrenjanina i ambasade Ruske Federacije u Srbiji.
 
Izvršena je sanacija oštećenih i bojenje svih zidova u spomen-kompleksu, a “osvežen” je i sam centralni spomenik, odnosno spomen-kosturnica 220 boraca Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje grada Zrenjanina i srednjeg Banata u Drugom svetskom ratu, 1944. godine. Dotrajali jarboli za zastave zamenjeni su novim, na kojima su istaknute državna i gradska zastava. 
 
 
 
 
Spomen-park je oplemenjen i sa tridesetak novih sadnica, čime ova zelena oaza u srcu najvećeg zrenjaninskog naselja poprima fizionomiju kakvu zaslužuje - da uz memorijalnu ulogu bude i mesto boravka i odmora u prirodi. Kao najlepši simbol života i njegove obnove, u parku je i ove godine našla utočište porodica roda, čije je gnezdo podignuto na vrhu drugog spomenika u spomen-kompleksu. 
 
Spomen-park na Bagljašu formiran je nakon oslobođenja grada, na mestu gde je fašistički okupator 31. jula 1941. godine streljao 90 rodoljuba, među kojima i člana Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu, narodnog heroja Sonju Marinković. Još dvanaest lica streljano je na istom mestu 19. septembra iste godine. U to vreme, taj prostor nalazio se na udaljenoj gradskoj periferiji.   
 
 
 
 
Spomenik Sonji Marinković i streljanim rodoljubima otkriven je 2. oktobra 1954. godine, a spomen-kosturnica Crvenoarmejcima podignuta je oktobra 1962. godine. Do betonske grobnice vodi ulaz sa dva krilna zida, a iznad humke stoji stilizovana ruska kapa - “Ušenjka”. Ambasada Ruske Federacije u Srbiji postavila je na spomen-kosturnicu ploče sa imenima svih boraca Crvene armije koji počivaju na ovom mestu, i predstavnici ambasade dva puta godišnje - 9. maja, kao i na dan oslobođenja grada, 2. oktobra, odaju poštu svojim sunarodnicima. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6530/spomenik_bagljas_0.jpg