Pilot akcije prikupljanja elektronskog otpada u zrenjaninskim školama - za sticanje svesti najmlađih o ekološkim potrebama i problemima

Nakon nabavke opreme i drugih formalnih pripremnih aktivnosti, u Zrenjaninu su tokom marta počele Pilot akcije organizovanog prikupljanja e-otpada, njegovog preuzimanja, odnosno reciklaže i trajnog zbrinjavanja od strane ovlašćenog operatera, pod simboličnim nazivom „Uključi se – E Cikliraj”
 
U Pilot akciju su u prethodnom periodu bili uključeni Gradska uprava grada Zrenjanina, javna preduzeća i mesne zajednice, zatim Zavod za javno zdravlje, Visoka tehnička škola strukovnih studija i NIP Zrenjanin, a ukupno je prikupljeno 3,8 tona elektronskog otpada.
 
 
 
 
U saradnji sa osnovnim školama, JKP “Čistoća i zelenilo” i Gradskom upravom, 11. maja su paralelno u tri zrenjaninske osnovne škole (“Petar Petrović Njegoš”, “Žarko Zrenjanin” i “Đura Jakšić”) organizovane Pilot akcije, s idejom da se kroz takmičarski duh razvije odgovornost naših najmlađih sugrađana i da se podstaknu na uključivanje u procese zaštite životne sredine i rešavanja lokalnih ekoloških problema.
 
Uz podršku nastavnika i roditelja, škole su se takmičile u prikupljanju elektronskog otpada, a kako su se svi dosadašnji učesnici Pilot akcija odrekli naknade za predati otpad, za najbolju školu biće obezbeđene vredne nagrade, dok su neke škole organizovale i međuodeljenska takmičenja. Da je akcija u potpunosti uspela, govori i količina prikupljenog otpada u ukupnom iznosu od preko 5 tona. Nakon merenja od strane ovlašćenog operatera, preduzeća EKO Metal iz Vrdnika, najuspešniji su bili osnovci iz škole “Žarko Zrenjanin”, koji su prikupili 1812 kilograma elektronskog otpada. Učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” doprineli su akciji sa 1685 kg otpada, a slično učešće zabeležili su i učenici OŠ “Đura Jakšić”, količinom od 1670 kilograma.  
 
 
 
Takmičarski duh bio je prisutan u svim školama, ali je, uz prikupljanje e-otpada, svakako značajnije što su najmlađi stekli svest o potrebi uključenja u ovakve akcije i u svom okruženju doprineli rešavanju sve prisutnijeg ekološkog problema, odlaganja elektronskog otpada.
 
Podsećamo, akcija  „Uključi se – E Cikliraj”  sastavni je deo projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion” – CIRKL, koji zrenjaninski Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje – ADRION. Prikupljanje, transport i privremeno odlaganje otpada vršeno je opremom pribavljenom iz sredstava projekta decembra meseca prošle godine, u saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin. Grad Zrenjanin potpisao je ugovor o preuzimanju elektronskog otpada sa zvaničnim operaterom “EKO-METAL” iz Vrdnika, čime je načinjen prvi neophodan korak za realizaciju aktivnosti na projektu “CIRKL” i primeni cirkularne ekonomije.
 
Izvor i fotografije: Regionalni centar za razvoj "Banat" Zrenjanin

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6563/WEEE-Pilot-actions-0.jpg