Izvršena sanacija krovnih površina na objektima na Centralnom groblju, investicija vredna 14 miliona dinara

Grad Zrenjanin, kao osnivač JKP “Čistoća i zelenilo”, koje upravlja gradskim grobljima, uložio je 14 miliona dinara u sanaciju krovnih površina na Centralnom groblju, čime je realizovana prva faza sanacije celokupnog objekta. U toku su završni radovi na postavljanju opšivki i montaži ventilacionih cevi. 
 
Ovim radovima rešen je problem prokišnjavanja i sprečeno dalje oštećenje unutrašnjih površina i instalacija. Posebno su bile ugrožene dve kapele, odakle se organizuje ispraćaj pokojnika. U okviru radova, zamenjen je oštećen limeni pokrivač, postavljene nove opšivke duž celog objekta i sanirani skriveni oluci. 
 
 
 
 
Grad Zrenjanin realizovao je investiciju u cilju sprečavanja daljih oštećenja, ali, pre svega, da bi otklonio bilo kakvu opasnost po bezbednost i zdravlje ljudi koji prisustvuju pogrebima i posećuju groblje. Važno je napomenuti da ni u jednom trenutku groblje nije bilo van funkcije, odnosno sahrane su se nesmetano odvijale. 
 
 
 
 
U narednoj fazi radova predviđa se sanacija unutrašnjosti objekata, posebno onih koji su najviše oštećeni, kapela i pojedinih lokala. Ideja je da se osposobe i prostori za organizaciju daća, koji su za to i planirani, u objektu levo od glavnog ulaza u groblje.
 
 
 
 
Centralno groblje u Zrenjaninu izgrađeno je 2003. godine, ali deo objekata nikada nije stavljen u predviđenu funkciju i praktično je nedovršen. Osim u manjem delu Evangelističkog groblja, Centralno groblje je trenutno jedini prostor u gradu za sahranjivanje lica koja nemaju mesta u porodičnim grobnicama na drugim grobljima. Centralno groblje je i formirano nakon što su na preostalih pet groblja u gradu (Gradnuličko, Tomaševačko, Temišvarsko, Rimokatoličko i Reformatsko/Evangelističko) iscrpljene mogućnosti za otvaranje novih grobnih mesta.  
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6602/GROBLJE_RADOVI_0.jpg