Održan tradicionalni Dan polja strnih žita i zaštite bilja - iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno 85,9 miliona dinara za poljoprivredu

Na oglednom polju Zlatica kod Zrenjanina danas je održan Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin.
 
U ime Grada Zrenjanina, skupu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i član Gradskog veća Marinel Mendrea, zajedno sa načelnikom Srednjobanatskog upravnog okruga Predragom Rađenovićem.
 
 
 

Zamenik Santovac je, obraćajući se prisutnima, ukazao da je iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno 85,9 miliona dinara za poljoprivredu.
- Sredstva su izdvijena za više namena; čišćenje kanalske mreže jer smo primertili da je ranijih godina veliki probelmi nastaju zbog dugogodišnjeg neodržavanja kanalske mreže koja služi i za navodnjavanje i odvodnjavanje, i za to je izdvojeno 40 miliona dinara. Naravno, nisu zaboravljeni ni Poljoprivredna stručna služba i direktno poljoprivrednici, kroz uzorkovanje zemljišta i proveravanje kvaliteta zemljišta. Za to izdvajamo 10 miliona dinara kako bismo direktno pomogli poljoprivrednicima u što boljoj proizvodnji. Predviđen je deo sredstava i za atarske puteve, a činjenica jeste i da ćemo ponovo finansirati kamatu poljoprivrednicima za jesenju i prolećnu setvu - rekao je zamenik Santovac.
 
Sve to, naveo je, jasno ukazuje da Grad pomaže ovdašnjim poljoprivrednicima i da će to činiti i narednih godina.
 
 

 
Brojne poljoprivredne proizvođače, zaštitare i stručnjake iz oblasti poljoproivredne proizvodnje pozdravila je Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.
 
Navela je da ogledno polje pokriva površinu od 86 hektara, a od poljoprivrednih kultura tu se nalaze strna žita - kukuruz, pšenica i soja.
 - Sve je u oglednim parcelama, što se tiče pšenice, nju danas najviše prikazujemo, prolećne kulture doći će na jesen, a sam termin je nekoliko dana pred samu žetvu kako bi poljoprivrednici videli primenjenu tehnologiju i uticaj klimatskih promena na našu proizvodnju - kazala je Kristina Salapura.
 
 
 
 
U nastavku organizovan je obilazak polja i predstavljanje sortnog ogleda strnih žita i zaštite bilja, a o stanju strnina na oglednom polju i atarima Srednjobanatskog okruga govorile su rukovodilac savetodavne službe PSS dipl.ing. ratarstva Zorica Rajačić i Snežana Parađenović, dipl. ing zaštite bilja. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6596/dan_polja_22_00.jpg