Pod sloganom „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“ obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Pod sloganom „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“, danas se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tradicionalno, povodom ovog datuma, organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu organizovala je u Gradskoj kući prijem i svečano uručenje priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce.
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši značaj dobrovoljnog davanja krvi i uputivši zahvalnost svim sugrađanima koji to čine.
- Koristimo priliku da ukažemo na poštovanje prema onima koji daju krv, i tradicionalno na ovim prijemima, svake godine uručujemo zahvalnicu i to jeste jedan podsticaj i drugima da se pridruže akciji. Ono što jesu činjenice, je to da je sve više dobrovoljnih davalaca krvi i to je značajno za celokupno naše društvo, jer na taj način pomažemo i drugima, rekao je Santovac i ujedno se zahvalio i Crvenom krstu na dobroj organizaciji, jer bez dobre organizacije ne bi sve ovo ni funkcionisalo.
 
 
 
 
Santovac je uručio priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su do sada krv dali 75 i 50 puta. Sedamdeset i pet puta krv su dali Najdan Stamenković i Jovan Sremac. Po 50 puta krv su dali Nedeljko Stanaćev, Dragan Garai, Siniša Nikolić, Slobodan Stefanov, Zoltan Molnar i Duško Marjanski. Priznanja su dobili i davaoci koji su krv dali 35 puta.
 
Nagrađeni su i najuspešniji učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada, koji su učestvovali na likovno-literarnom konkursu “Krv život znači”, a dodeljeno je i priznanje “Široko srce”, za doprinos u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi - Vatrogasnom – spasilačkom bataljonu, Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, Medicinskoj školi Zrenjanin i naseljenom mestu Perlez.
 
 
 
 
Upravo su se pripadnici Vatrogasno – spasilačkog bataljona MUP Srbije u Zrenjaninu jutros u velikom broju odazvali pozivu i dali krv. Obeležavajući današnji datum, u prostorijama Crvenog krsta pridružio im se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
 
Sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević istakla je značaj podrške grada Zrenjanina, koji prepoznaje vrednost dobrovoljnog davalaštva krvi.
 - Ovo je prilika, osim čestitki koje upućujemo, da se i zahvalimo za sve rezultate koje smo zajedno postigli. Kada je u pitanju 2021. godina, kroz 48 akcija dobrovoljnih davanja krvi, ukupno je prikupljeno 1963 jedinice krvi, a od početka ove godine kroz održanih 26 akcija, prikupljeno je do sada preko 1000 jedinica dragocene tečnosti.
 
Sekretarka Crvenog krsta se posebno zahvalila i gradonačelniku Zrenjanina, koji još od studentskih dana podržava i učestvuje u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, pa se tako i danas odazvao pozivu i dao krv 44. put.
 
 
 
 
Svetski dan davalaca krvi ustanovljen je Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine i posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
 
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu, Južnoafričkoj Republici, a naredne godine skuština Svetske zdravstvene organizacije preporučila je zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6604/PRIJEM_CRVENI_KRST_0.jpg