Završen mural posvećen Maji Ognjenović - novi doprinos negovanju kulture sportskog sećanja grada

Uklanjanjem skela danas su i formalno završeni svi radovi na oslikavanju murala posvećenog Maji Ognjenović, kapitenu ženske odbojkaške reprezentacije i osvajaču dve olimpijske medalje. Mural je oslikan na fasadi zgrade u zrenjaninskom naselju “4. jul”, u kojoj je Maja odrasla i živela, a autor, akademski slikar Flora Viorel, naglašava da je ideja bila da se uradi njen pobednički portret, dimenzija 2 h 4 metra, kao veran prikaz jedne od Majinih fotografija sa sportskog terena.
 
 
Radovi na muralu zimus su prolongirani, zbog vremenskih uslova i zdravstvenog stanja autora, ali su uspešno privedeni kraju i predstavljaju novi doprinos grada Zrenjanina, Evropskog grada sporta, negovanju kulture sportskog sećanja na sportiste i ekipe koji su proslavili grad na sportskim borilištima širom sveta. 
 
Mural je rađen u dvobojnim tonovima bele i braon boje, akrilnim bojama koje su postojane i dugotrajne i izveden je isključivo četkicom.
- U slikanju portreta imam veoma veliko iskustvo, jer sam ih uradio više hiljada, tako da sam to prilagodio radu na velikoj površini. Problem je bio transponovanje fotografije u crtež, koji mora sadržati određene parametre, ženski lik zahteva i nežnije tonove od muškog i mislim da sam to ovim radom postigao - istakao je danas Flora Viorel
 
 
 
Maja Ognjenović jedna je od najuspešnijih sportistkinja rođenih i poniklih u Zrenjaninu. Nakon osvojenog olimpijskog srebra u Rio de Žaneiru 2016. godine, Maja je zbirci trofeja prošle godine dodala i drugu olimpijsku medalju, iz Tokija, a s reprezentacijom Srbije osvojila je još jedno svetsko i dva evropska prvenstva, kao i dva druga i jedno treće mesto na šampionatima Starog kontinenta. Njena medalja iz Tokija ujedno je i 24. olimpijska medalja koja je stigla u Zrenjanin, upravo u godini u kojoj je grad nosio titulu “Evropskog grada sporta”. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6595/MURAL_MAJA_OGNJENOVIC_FINISH_0.jpg