Gradonačelnik na vanrednoj sednici Skupštine grada: ulaganja u postrojenje za preradu vode 18 miliona evra, potpisivanje ugovora sutra u Vladi Srbije

Skupština
Kao što je i najavljeno juče, održana je sednica Skupštine grada Zrenjanina, sazvana po hitnom postupku, a tri tačke dnvenog reda odnosile su se na pitanje rešavanja problema pijaće vode u gradu Zrenjaninu. Obrazloženje za kraći rok za sazivanje 21. sednice Skupštine grada je hitnost u rokovima koji su predviđeni Memorandumom o razumevanju, a koji je potpisan između Republike Srbije, grada Zrenjanina i potencijalnog investitora, u cilju rešavanja snabdevanja građana Zrenjanina ispravnom vodom za piće i to na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije. 
 
 
 
 
Pred odbornicima Skupštine grada - sednicom je predsedavao Čedomir Janjić - našla su se tri predloga odluka na koje su juče saglasnost dali članovi Gradskog veća: Predlog Odluke o izmeni Odluke o promeni Osnivačkog akta Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin, Predlog Odluke o usvajanju nacrta Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, Predlog Odluke o davanju saglasnosti Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin da poslove prečišćavanja vode vrši “Pannonian Water” DOO Beograd. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obratio se odbornicima i saopštio da smo pronašli ne samo partnera za rešenje pitanja vode u Zrenjaninu, već i da smo ovo pitanje podigli na viši nivo. 
“Dobili smo važnog garanta da će svi aspekti ugovora biti ispoštovani, a to je Vlada Republike Srbije. Znači da nismo sami i da sada imamo mnogo bolje mehanizme zaštite interesa naših građana”.   
 
 
 
 
Rekao je da je rešenje koje se danas razmatra proizvod dugotrajnog rada, i da to što smo čekali dve godine nije bilo pitanje želje, ili novca. 
“To je bilo, pre svega, pitanje tehnologije i struke. Za rešavanje komplikovanih problema potrebno je vreme. Oformili smo stručni tim i tragali za rešenjem, tražili i dobili pomoć od države u pronalaženju kompanije koja ima tehnološke kapacitete da našu vodu učini adekvatnom za upotrebu. U pronalaženju rešenja nismo se vodili rejtinzima, niti kalkulacijama. Smatrali smo da su nam ljudi na izborima dali ogromno poverenje da bismo rešavali njihove probleme, a ne da bismo razmišljali da li će nas neko kritikovati. Posle dve godine došli smo do rešenja”, kazao je još gradonačelnik i dodao da ovim ugovorom dvostruko dobijamo.
 
“Pronašli smo renomiranu kompaniju koja ima inovativnu tehnologiju. I uštedeli smo novac. Sav teret finansiranja pada na investitora, a vrednost investicije je minimum 18 miliona evra. Verujem da smo uradili velik posao, da je ovo dobar korak i da danas imamo razloga za optimizam. Teško mi je da poverujem da bi kompanija koja ima veći godišnji budžet od grada Zrenjanina dolazila u naš grad da nema rešenje za našu vodu. Najveći garant ovog projekta biće Vlada Republike Srbije, a mi smo uložili maksimum opreza i rizike za grad i građane smanjili na najmanji mogući nivo. Verujem da usvajanjem ovog ugovora danas u Skupštini grada i potpisivanjem sutra, u Vladi Republike Srbije, otvaramo novu stranicu za budućnost našeg grada i da će ta stranica biti svetla, a voda čista i bistra. Očekujem da u prvom kvartalu 2024. godine nijedan stanovnik grada Zrenjanina neće morati da troši novac na kupovinu flaširane vode”, naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura u obraćanju odbornicima Skupštine grada, ističući još jednom značaj današnjih odluka. 
 
 
 
 
O Predlogu Odluke o usvajanju nacrta Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu - govorila je izvestilac, pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković
“Ugovor je javno dostupan, dakle investicija u ovaj projekat biće minimum 18 miliona evra, koji će biti potrošeni da se tehnički i tehnološki doradi postojeće postrojenje. Što se hitnosti ugovora tiče, u decembru prošle godine potpisan je, u skladu sa zaključkom Vladom Republike Srbije, Memorandum o razumevanju i pregovaranju s partnerom i ti pregovori su trajali punih sedam meseci, što govori da nije, ni na jednostavan ni na lak način, došlo do ovog ugovora, niti se bilo šta prepustilo slučaju”, rekla je Cica Vučković.
 
 
 
Podršku potpisivanju ovog ugovora dala je i potpredsednica Skupštine Republike Srbije Elvira Kovač, a u diskusiji su učestvovali još i odbornici SNS Danijela Mićević, Nenad Joksimović i Srđan Barac, kao i odbornica Pokreta “Dosta je bilo” Svetlana Vukobratović Novković

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6635/SKUPSTINA_GRADA_05_07_2022_0.jpg