Akcija povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja organizovana u Gradskoj bašti - ovogodišnji moto „Istupi za dojenje, edukuj i podrži“

Polivalentna patronažna služba, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u saradnji sa Gradskom upravom organizovali su akciju u Gradskoj bašti povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja.

 


„Cilj nam je da podstaknemo buduće majke i osnažimo ih da doje svoju decu. Kroz školu za trudnice našeg Doma zdravlja, koja radi već dosta godina, intezivno radimo na promociji dojenja. I ne samo mi već i ostale službe naše ustanove. Nisu samo zdravstveni radnici važni u promociji dojenja, već i lokalna zajednica i mi kao društvo. Drago mi je što je Gradska uprava i društveno odgovorne organizacije imaju svest o značaju dojenja i postavili su klupe za dojenje u Gradskoj bašti i time pružili podršku dojenju na javnom mestu“, rekla je Slađana Stanić, glavna sestra  Polivalentne patronažne služba.

 


Akciji su prisustvovale i buduće majke, deca sa majkama koje doje i supružnici kao najbolja podrška. To je bila prilika da međusobno podele iskustva, probleme, doživljaje i nedoumice u vezi sa dojenjem.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava od 1. do 7. avgusta u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Ovogodišnji slogan je „Istupi za dojenje, edukuj i podrži“.

 


Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

 

 

Dve klupe za dojenje postavljene su septembra prošle godine u Gradskoj bašti u sklopu kampanje Rosa vode „Beba bira gde“ kojom se širi svest o značaju dojenja.

 

 

Osluškujući potrebe roditelja u JKP “Čistoća i zelenilo” došli su na ideju da na nekoliko lokacija u gradu postave klupe na kojima će majke moći da doje i presvlače bebe. Klupe su maja ove godine postavljene u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Karađorđevom parku, na Trgu Dositeja Obradovića ili u parku kod spomen obeležja na Bagljašu  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6669/dojenje_00.jpg